Το μυστικό με την ξύλινη κουτάλα που θα κάνει ευκολότερο το βράσιμο ζυμαρικών

Πολλές φορές στην κουζίνα μας έχει τύχει με το που προσθέσουμε τα ζυμαρικά στο νερό που βράζει να ξεχειλίζει, με μία ξύλινη κουτάλα να μπορεί να σώσει την κατάσταση.

Ένα βιντεάκι στο TikTok μας δείχνει ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Πρέπει απλώς να ακουμπήσουμε κατά μήκος της κατσαρόλας την ξύλινη κουτάλα ενώ μαγειρεύονται τα ζυμαρικά μας.

Όπως βλέπουμε και στο βίντεο, η κουτάλα έλκει κατά κάποιον τρόπο τις φυσαλίδες, οι οποίες και κολλάνε πάνω της αντί να ξεχειλίσουν την κατσαρόλα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον δρ. Michelle Dinckinson, συγγραφέα του βιβλίου The Kitchen Science Cookbook, η φυσαλίδες σε μια κατσαρόλα με ζυμαρικά που βράζουν σε νερό, αποτελούνται από νερό, αέρα και μόρια αμύλου. Το άμυλο και το νερό δημιουργούν μια στρώση που θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε «σάντουιτς», που μέσα της παγιδεύει αέρα και ατμούς. Καθώς το σκεύος θερμαίνεται όλο και περισσότερο, δημιουργούνται όλο και περισσότερες στρώσεις από φυσαλίδες με ατμό. Και, τελικά, πιάνουν περισσότερο χώρο απ’ όσο χωράει στην κατσαρόλα. Για αυτό και ξεχειλίζει η κατσαρόλα.

Γιατί μια ξύλινη κουτάλα το αποτρέπει αυτό;

Έχει σημασία το υλικό. Το ξύλο δεν είναι καλός αγωγός της θερμότητας. Έτσι, όταν βάζουμε την κουτάλα πάνω από την κατσαρόλα, εκείνη διατηρεί χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με το σκεύος και το νερό. Με τη θερμοκρασία της, αλλά και την τραχιά και στεγνή επιφάνειάς της, κάνει της φυσαλίδες να σκάσουν. Αυτές με τη σειρά τους απελευθερώνουν ατμό που αμέσως ψυχραίνεται, δημιουργώντας ένα μικρό ρεύμα κρύου αέρα.

Ενώ μπορεί να είναι μόνο μία η φυσαλίδα που θα σκάσει μόλις αγγίξει την κουτάλα, οι φυσαλίδες που την περιβάλλουν θα σπάσουν κι εκείνες από ένα φυσικό κύμα που προκαλείται από την πρώτη φυσαλίδα που σκάει ή λόγω του κρύου ρεύματος που τρυπάει την επιφάνειά τους. Έτσι, σκάνε η μία μετά την άλλη.

@justtt_jessica

Everytime I cook pasta! #lifehacks #cooking #fyp #ThisCouldBeUs

♬ Ultimate life hacks – Kelly – The Life Bath

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.