Τους φόβους του για «μια δεύτερη κορυφή του τρίτου κύματος, παρόμοια με την πρώτη στις 7 Απριλίου» εξέφρασε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Μπορεί να φτάσει δηλαδή στα 3.100 κρούσματα, σε εβδομαδιαίο κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων. Και σ’ αυτή την περίπτωση το θέμα είναι, ότι η αποκλιμάκωση θα πάει γύρω στα μέσα Ιουλίου κι αυτό καταστρέφει το καλοκαίρι» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο iatropedia.gr.
Αν η χώρα έθετε ως στόχο τη μείωση της διασποράς αρχικά και με τη βελτίωση του καιρού να επιχειρούσαμε στη συνέχεια τα ανοίγματα μετά τις 15 Μαΐου, τότε η εικόνα θα ήταν τελείως διαφορετική, όπως λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Κι αυτό γιατί βρισκόμαστε σε ένα παρατεταμένο τρίτο κύμα της πανδημίας, με υψηλό ιικό φορτίο και μεγάλη επιβάρυνση στα νοσοκομεία, κατάσταση που δεν επιδέχεται επιπλέον πίεση.
Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που άνοιξαν χθες πρώτη μέρα μετά από 6 μήνες, θα ήταν καλό να επαναλειτουργήσουν μαζί με τον τουρισμό και μετά τις 15 Μαΐου, ανέφερε ακόμη, βασιζόμενος στα συμπεράσματα των μαθηματικών μοντέλων της επιδημιολογικής διασποράς που «τρέχει» σε όλη την πανδημία το τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
«Ανοίγοντας την εστίαση νωρίτερα από τις 15 Μαΐου φρενάρουμε την αποκλιμάκωση της επιδημίας, η οποία εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Οπότε στις 10 του Μάη που θα ανοίξουν και τα σχολεία, αυτά θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στην πανδημία.
Σε συνδυασμό πάντα με το άνοιγμα του τουρισμού και την εστίαση που θα δουλεύει, έρχεται μια αύξηση και όχι σταθεροποίηση» υποστηρίζει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Κοινοποιήστε:
- Share on Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Facebook
- Share on X(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) X
- Share on LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) LinkedIn
- Share on WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) WhatsApp
- Share on Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Pocket
- Εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Εκτύπωση
- Share on Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Pinterest
- Share on Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Reddit
- Κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Tumblr
- Share on Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Telegram
- Email a link to a friend(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Email