Με κοινό υποψήφιο θα κατέλθουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία το κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και το συγκυβερνών αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι.
Η συμφωνία επετεύχθη κατά την σημερινή συνάντηση που είχαν οι αρχηγοί των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, στα Σκόπια
Το όνομα του κοινού υποψηφίου των κομμάτων του Ζάεβ και του Αχμέτι θα γνωστοποιηθεί την Παρασκευή.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει επιλέξει ως υποψήφιο του στις εκλογές αυτές την καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.
Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου και ο δεύτερος στις 5 Μαΐου.
Ο νικητής των εκλογών θα διαδεχθεί στο ύπατο πολιτικό αξίωμα της χώρας τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.
Η θητεία του Προέδρου της χώρας διαρκεί πέντε χρόνια.
Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές στη διεξήχθησαν την άνοιξη του 2014.
Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ εξελέγη τότε Πρόεδρος της χώρας,ως υποψήφιος του VMRO-DPMNE, επικρατώντας του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών, Στέβο Πεντάροφσκι.
Οι εξουσίες του Πρόεδρου της χώρας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
Κοινοποιήστε:
- Share on Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Facebook
- Share on X(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) X
- Share on LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) LinkedIn
- Share on WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) WhatsApp
- Share on Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Pocket
- Εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Εκτύπωση
- Share on Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Pinterest
- Share on Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Reddit
- Κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Tumblr
- Share on Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Telegram
- Email a link to a friend(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Email