«Ο Λευκός Οίκος βασίστηκε στα “γρήγορα test” της Abbott. Το στοίχημα δεν έπιασε…». Και «οι Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι βασίστηκαν πολύ στα tests και πήραν σα δεδομένα τα αποτελέσματά τους, όπως λένε οι ειδικοί». Με αυτό τον τίτλο και υπότιτλο, το αποκαλυπτικό άρθρο των New York Times, ερμηνεύοντας την αποτυχία της πολιτικής του ελέγχου που ακολούθησε ο Λευκός Οίκος, αναφέρεται στην κακή χρήση εκτός ενδείξεων και στην μειωμένη αποτελεσματικότητα των «γρήγορων test» της εταιρείας  Abbott, που χρησιμοποιεί πλέον και στη χώρα μας ο ΕΟΔΥ.

Μετά τον ΠΟΥ, το άρθρο αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τις απόψεις μας, σχετικά με τη χρήση των «γρήγορων test», όπως την έχουμε εκφράσει κατ’ επανάληψη στα προηγούμενα δημοσιεύματά μας.

Η Katherine J. Wu στο άρθρο της που δημοσιεύθηκε στις 6 Οκτωβρίου (προσοχή ακολουθεί το πρωτότυπο κείμενο στο τέλος του δημοσιεύματος) σε γενικές γραμμές και σε ελεύθερη μετάφραση αναφέρει ότι: μετά από πολύμηνες συναντήσεις με πλήθος κόσμου και επαφές χωρίς μάσκες, ο Αμερικανός πρόεδρος και οι στενοί του συνεργάτες βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό

«Για το λάθος στο οποίον οφείλεται η επιδημική αυτή έκρηξη, ένα καθόλου ευκαταφρόνητο μερίδιο ευθύνης έχει, η κακοσχεδιασμένη στρατηγική πρόληψης νόσων στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με ειδικούς στα θέματα της Υγείας. Από την αρχή της πανδημίας, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι βασίστηκαν πάρα πολύ στα “γρήγορα test”, αποκλειστικά μιας εταιρείας και μόνον, με περιορισμένη δυνατότητα ή μεθοδολογία, όσον αφορά την ανίχνευση και τον εντοπισμό κρουσμάτων, τα οποία τελικά διέφυγαν αδιάγνωστα, μέσα από τις ρωγμές, που παρουσίασε η συγκεκριμένη διαγνωστική μέθοδος».

Σύμφωνα με την Dr. Megan Ranney, που είναι εξειδικευμένη στην Επείγουσα Ιατρική, στο Πανεπιστήμιο Brown: «Ο Λευκός Οίκος έβαλε όλα τα αυγά του σ’ ένα μοναδικό καλάθι: στη διενέργεια των test. Ωστόσο, δεν υφίσταται μία και μοναδική στρατηγική, μια μοναδική αντιμετώπιση, για να παραμείνει κάποιος ασφαλής. Η στρατηγική οφείλει να είναι πολυμεθοδική». Άλλοι επίσης ειδικοί σε θέματα Υγείας τόνισαν ότι τα test, που χρησιμοποιούνταν στον Λευκό Οίκο και είχαν κατασκευαστεί από την Εταιρεία  Abbott, είχαν πάρει έγκριση από το FDA, μόνον όσον αφορά την «επείγουσα χρήση» τους και συγκεκριμένα για άτομα τα οποία «βρίσκονταν στις πρώτες επτά ημέρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων τους».

Ωστόσο χρησιμοποιούνταν εσφαλμένα, με σκοπό τη διενέργεια διαλογής σε άτομα, τα οποία δεν είχαν εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα της νόσου.

Αυτή όμως η χρήση, εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων, έθετε σε κίνδυνο την ίδια τη στρατηγική που είχε προφανώς σχεδιαστεί, με στόχο να διασφαλίσει την υγεία των κυβερνητικών στελεχών, που απειλούνταν από την πανδημία, η οποία έχει προκαλέσει το θάνατο, σε περισσότερο από 250.000 Αμερικανούς πολίτες.

«Δεν χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με την προβλεπόμενη χρήση τους. Κατά συνέπεια, θα υπάρξουν δυνητικά, πολλά ψευδή αρνητικά και ψευδή θετικά αποτελέσματα». Αυτά δήλωσε η Syra Madad, η οποία είναι επιδημιολόγος, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα.

Τα δυο «γρήγορα  test» της εταιρείας Abbot: το ID NOW και το BinaxNOW (Σημ. Μετ. αυτό που χρησιμοποιεί σήμερα ο ΕΟΔΥ, υποβάλλοντας σε έλεγχο αδιακρίτως το γενικό πληθυσμό),  είναι ταχείας απόκρισης, φορητά και εύχρηστα και δίνουν αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά, έχουν κάποιο κόστος που αντισταθμίζει την ευκολία που παρέχουν. Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι λιγότερο αξιόπιστα από τα μοριακά test, που εκτελούνται στα εργαστήρια, με τη μέθοδο της «αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης», τα λεγόμενα RT – PCR tests, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να μην καταφέρνουν να ανιχνεύουν θετικά στον ιό άτομα κι έτσι τα κρούσματα να διαφεύγουν. Άλλοτε πάλι να δίνουν ψευδή θετικά αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση του κυβερνήτη του Ohio, Mike DeWine, τον περασμένο Αύγουστο.

Αρχικά ο Λευκός Οίκος, ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το ID NOW, την άνοιξη, μόλις αυτό είχε πάρει την έγκριση για «επείγουσα χρήση», προκειμένου να ελέγχει το προσωπικό του Λευκού Οίκου και τους επισκέπτες που έρχονταν σε στενή επαφή με τον Αμερικανό πρόεδρο. Περίπου στα τέλη του Αυγούστου – αρχές του Σεπτέμβρη, το εγκατέλειψε και άρχισε να χρησιμοποιεί πλέον το  BinaxNOW. Αυτό είναι εξίσου γρήγορο, ανιχνεύει όμως τμήματα πρωτεΐνης του ιού, που λειτουργούν ως αντιγόνα, σε αντίθεση με το προηγούμενο, το οποίον ανίχνευε RNA, δηλαδή γενετικό υλικό του ιού.

Πρόσφατα οι Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι αγόρασαν μεγάλες ποσότητες του BinaxNOW, με σκοπό τη διανομή του σε εκατομμύρια άτομα, σε κυβερνήτες και ευάλωτες κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα. Τ α «γρήγορα  test», παρά το γεγονός ότι έμπαιναν στην αγορά κουβαλώντας τα δικά τους προβλήματα, έτυχαν θερμής υποδοχής από ορισμένους εμπειρογνώμονες ως μια ευπρόσδεκτη λύση, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με τις μεγάλες καθυστερήσεις  στα αποτελέσματα, που οφείλονταν στην χρονοβόρα εκτέλεση των εργαστηριακών test.

Με αυτή λοιπόν τη μέθοδο ανίχνευσης, που εφαρμόζονταν στον Λευκό Οίκο, ελέγχονταν άτομα  χωρίς συμπτώματα της  Covid-19. Μεταξύ αυτών υπήρχαν και άτομα, τα οποία έχοντας λάβει αρνητικά αποτελέσματα, αποκτούσαν πρόσβαση στον Πρόεδρο και στους συμβούλους του.

Ο Δρ Scott Gottlieb, ο πρώην επίτροπος του FDA, σε μια συνέντευξή του στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS την Κυριακή περιέγραψε αυτές τις διαδικασίες ως μια εσφαλμένη απόπειρα εφαρμογής ενός «πρωτοκόλλου ελέγχου μηδενικής αποτυχίας». Πρόσθεσε δε, ότι οι αξιωματούχοι «δεν πήραν τυχόν άλλες προφυλάξεις εκτός από τον έλεγχο των ατόμων που επρόκειτο να έρθουν σε επαφή με τον πρόεδρο».

Ωστόσο, σύμφωνα με το φύλλο οδηγιών των προϊόντων, και τα δυο «γρήγορα test» της Abbott προορίζονται για άτομα με συμπτώματα Covid-19, στα αρχικά στάδια της νόσου τους. Όταν η Abbott υπέβαλε τα προϊόντα της για έγκριση «έκτακτης ανάγκης» από το F.D.A., η εταιρεία κατέθεσε φάκελλο που περιείχε δεδομένα μόνο για άτομα με συμπτώματα. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι όταν χρησιμοποιούνται σωστά και τα δυο test, έχουν ευαισθησία περίπου 95 %, όπως και τα P.C.R. Όμως παρέμενε σκοτεινό, το κατά πόσον λειτουργούν εξίσου καλά και σε ασυμπτωματικά άτομα.

Σε μια δήλωσή του, η Darcy Ross, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος επικοινωνίας της Abbott, ισχυρίστηκε ότι οι οδηγίες που συνοδεύουν και τα δύο προϊόντα δίνουν τη δυνατότητα στους ίδιους τους γιατρούς να κάνουν εξετάσεις κατά την κρίση τους, ανεξάρτητα από το εάν τα άτομα έχουν συμπτώματα. «Όπως συμβαίνει με όλα τα προϊόντα που έχουν λάβει έγκριση, ο επαγγελματίας υγείας που είναι υπεύθυνος, είναι εκείνος που θα καθορίσει εάν ένα άτομο χρειάζεται να υποβληθεί σ’ ένα test για Covid-19».

Η Δρ. Krutika Kuppalli, εξειδικευμένη ιατρός μολυσματικών ασθενειών, με επαγγελματική έδρα στη Νότια Καρολίνα, δήλωσε ότι δεν θα αισθανόταν άνετα να χορηγεί τέτοιες εξετάσεις σε υγιείς ασθενείς: «Δεν υπάρχουν δεδομένα, που να μας αποδεικνύουν πως λειτουργούν αυτά τα tests, στον γενικό πληθυσμό».

Η Abbott δεν ήταν υποχρεωμένη να υποβάλει δεδομένα που αφορούν την απόδοση των tests, σε ασυμπτωματικούς πληθυσμούς, κατά την υποβολή της αίτησής της για έγκριση «χρήσης έκτακτης ανάγκης» από το F.D.A. Όμως η κυρία Darcy Ross επιβεβαίωσε ότι τέτοιες μελέτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και ότι η εταιρεία έχει δηλώσει στους ειδικούς πως πιστεύει, ότι τα test, είναι δυνατόν να δουλέψουν εξίσου καλά και σε ασυμπτωματικούς.

Επίσης ο Andrea Wainer, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Abbott στον τομέα των διαγνωστικών της εταιρείας, έστειλε το περασμένο Σάββατο (04 Σεπτεμβρίου), με email, ένα έγγραφο με τίτλο «Προοπτικές του testing» σε διάφορους εμπειρογνώμονες της Δημόσιας Υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Dr. Ashish Jha, πρύτανη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown. Το έγγραφο περιέχει προκαταρκτικά αποτελέσματα που περιγράφουν την απόδοση του ID NOW σε άτομα χωρίς συμπτώματα. Σύμφωνα με τη δήλωση της εταιρείας, ανάμεσα σε ένα μη εξειδικευμένο πληθυσμό, το test ανίχνευσε το 88% των θετικών μολύνσεων, που είχαν επιβεβαιωθεί προηγούμενα με εργαστηριακή δοκιμασία, με μοριακά P.C.R. test. Τα προκαταρκτικά αυτά αποτελέσματα αφορούσαν μόνον τo ID NOW. Δεν έκανε όμως καμία αναφορά στο  BinaxNOW (!!!!)

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης: «Μελετώντας το test σε ασυμπτωματικά άτομα, η Abbott γνωρίζει ότι αποδίδει στον πληθυσμό αυτόν. Αυτό δεν μπορεί να λεχθεί από μόνο του, επειδή το test δεν έχει εγκριθεί για τον σκοπό αυτό. Αυτά όμως τα δεδομένα έχουν κοινοποιηθεί σε διάφορους άλλους και επίσης στο F.D.A».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το έγγραφο, η κα Ross είπε ότι τα δεδομένα είχαν συλλεχθεί από «μερικές δωδεκάδες άτομα».

Η Susan Butler-Wu, κλινική μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, εξέφρασε την ανησυχία της για την δημοσιοποίηση αυτών των δεδομένων, σε ιδιωτική βάση – όπως είπε – χωρίς περισσότερη διαφάνεια για το πώς και πότε επιτεύχθηκαν τα αποτελέσματα αυτά και σε ποιους έγιναν οι μελέτες.. «Πρέπει να θεωρήσω τους αριθμούς αυτούς σαν έναν κόκκο αλατιού». Η Δρ. Butler-Wu επεσήμανε επίσης ότι τα tests, όπως το ID NOW, έχουν δώσει θολά αποτελέσματα στα χέρια άλλων ερευνητών, παρουσιάζοντας διαφυγή  25% ή και περισσότερων ακόμη μολύνσεων σε άτομα με συμπτώματα.

Ακόμα λιγότερα δεδομένα είναι διαθέσιμα σχετικά με το  BinaxNOW, το οποίο – σύμφωνα με πληροφορίες – είναι το βασικό test, που χρησιμοποιείται αυτή την περίοδο στον Λευκό Οίκο. Ένα  προϊόν για το οποίον ο Ναύαρχος Brett Giroir, ο ανώτερος αξιωματούχος που ηγείται της διαδικασίας του testing από πλευράς κυβέρνησης, συνέστησε τη χρήση του, ως «άνευ ενδείξεων», με ανάρτησή του στο Twitter. Η δημοσίευση προκάλεσε σύγχυση και οργή σε εμπειρογνώμονες  στον τομέα της Υγείας, αλλά και σε άλλους ανθρώπους στην κοινότητα.

«Όχι, όχι, όχι», είπε η Δρ Butler-Wu, ανακαλώντας στη μνήμη της, την απογοήτευσή της όταν είδε το tweet. «Δεν μπορείτε να πάρετε έτσι απλά, ένα προϊόν, να το χαρακτηρίσετε ως «άνευ ενδείξεων» και να υποθέσετε ότι θα ακολουθήσουν καλύτερες μέρες».

Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι ειδικοί, το σφάλμα για την επιδημική έκρηξη στον Λευκό Οίκο, οφείλεται σε αξιωματούχους που είχαν τυφλή εμπιστοσύνη στο γεγονός, ότι οι έλεγχοι αυτοί από μόνοι τους θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αδιαπέραστο φίλτρο, για τον κορονοϊό. Ακόμα κι αν τα test της Abbott θα είχαν αποδώσει, όπως διαφημίζονταν σε όλους, ανεξάρτητα από την ύπαρξη συμπτωμάτων, «είναι στατιστικά αδύνατο να μην διαφύγουν κάποιες λοιμώξεις», δήλωσε η Δρ. Butler-Wu. «Και σαφώς, αυτό έγινε».

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν αρνηθεί επανειλημμένα να παράσχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδικασίες ελέγχου που εφαρμόζονται στα μέλη του προσωπικού και στους επισκέπτες, προκαλώντας απογοήτευση μεταξύ εμπειρογνωμόνων που προσπαθούν να αξιολογήσουν την κατάσταση.

«Θα πρέπει να υπάρχει ένα πολύ σαφές πρωτόκολλο που θα μπορούσαν να το εφαρμόζουν όλοι, κατά γράμμα», δήλωσε η Jennifer Nuzzo, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Ιδιαίτερα διφορούμενο, πρόσθεσε η Δρ Nuzzo, ήταν το πόσο συχνά οι άνθρωποι του Λευκού Οίκου υποβάλλονταν σε εξετάσεις και υπό ποιες συνθήκες, ειδικά δε εκείνοι που δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «στενές επαφές» του προέδρου. Τυχόν γκάφες, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολλές ευκαιρίες για τον κορονοϊό, ώστε να μεταπηδήσει σε έναν νέο ξενιστή.

Τη Δευτέρα, η Kayleigh McEnany, γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, ανακοίνωσε ότι είχε ανιχνευθεί θετική και ότι επρόκειτο να απομονωθεί. Η κυρία McEnany, η οποία ήταν σε στενή επαφή με πολλά μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου, τα οποία έκτοτε είχαν βρεθεί θετικά, ελέγχονταν ως αρνητική «κάθε μέρα από την Πέμπτη», όπως είπε η ίδια. Ωστόσο, είχε πιθανώς  μολυνθεί, ήδη, αρκετές ημέρες πριν από το θετικό της αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένης και της Κυριακής, όπως ανέφεραν οι ειδικοί, όταν μίλησε για λίγο, χωρίς μάσκα σε δημοσιογράφους, έξω από τον Λευκό Οίκο.

Αυτές και άλλες συναντήσεις κατέδειξαν στην Δρ. Madad, ότι οι αξιωματούχοι αντιμετώπιζαν τα αρνητικά αποτελέσματα των tests, ως ένα ελεύθερο πέρασμα για να αποφύγουν τις μάσκες και να συνεχίζουν τις μεταξύ τους συναναστροφές, ανεξάρτητα από κάποιο ιστορικό έκθεσης. «Αυτό είναι απολύτως λανθασμένο», επεσήμανε η Δρ. Madad.

Η έκθεση απέναντι σε ένα μολυσμένο άτομο πρέπει να αποτελεί ικανοποιητική αιτία για να μπει κάποιος σε καραντίνα για 14 ημέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο test, μπορεί απλώς να οφείλεται στο γεγονός, ότι δεν καταφέρνει να ανιχνεύσει τον ιό, εξαιτίας του χαμηλού ιϊκού φορτίου, τη δεδομένη στιγμή, καθώς ο παθογόνος παράγοντας συσσωρεύεται αργά στον οργανισμό. Τα συμπτώματα μπορεί να κάνουν να εμφανιστούν έως και δύο εβδομάδες μετά το περιστατικό της έκθεσης ή μπορεί και να μην εμφανιστούν καθόλου. Επιπλέον τα επίπεδα του ιού, τα οποία μπορεί να συσχετιστούν με τη μεταδοτικότητα, συχνά είναι δυνατόν να βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους, πριν καν ακόμη ένα μολυνθέν άτομο αρχίσει να αισθάνεται αδιαθεσία.

Ακόμα και τα άτομα που παραμένουν ασυμπτωματικά καθ ‘όλη τη διάρκεια της μόλυνσης τους είναι γνωστό ότι φέρουν τον ιό σε αφθονία και φαίνεται να ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για την διασπορά.

«Οι οδηγίες ήταν πολύ σαφείς», είπε η Δρ Madad. «Ακόμα κι αν έχετε αρνητικό test, θα πρέπει να μείνετε σε καραντίνα, αν έχετε εκτεθεί. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, ωστόσο, φαίνεται να είχαν ενθαρρυνθεί από την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που απορρέει από τα αρνητικά αποτελέσματα των tests, παρόλο που αντιπροσωπεύουν ένα αποτέλεσμα, που ισχύει μόνο για μια δεδομένη χρονική στιγμή.

Για τον Δρ Jha, η έκρηξη αυτή της επιδημίας στον Λευκό Οίκο, δεν ήταν έκπληξη. «Είναι αξιοσημείωτο, το ότι δεν είχε συμβεί μέχρι τώρα», είπε.

Όσον αφορά τη στρατηγική των προστατευτικών μέτρων, το να επικεντρώνουν αποκλειστικά στους ελέγχους, αγνοώντας τις μάσκες και τη φυσική απόσταση, πρόσθεσε, «δείχνει ότι δεν καταλαβαίνουν ουσιαστικά τι σημαίνει ένα αρνητικό test και πώς λειτουργεί μια μολυσματική νόσος».

Τελειώνοντας την μετάφραση του άρθρου, θα θέλαμε να τονίσουμε, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη δημοσιογράφος έχει επιστήσει τη προσοχή των υπευθύνων και έχει επισημάνει τους κινδύνους από τη μη σωστή και μη ενδεδειγμένη χρήση των γρήγορων tests και μάλιστα του συγκεκριμένου,  BinaxNOW της  Abbott.

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε εξαντλήσει το θέμα.

Είναι ακόμη καιρός, να αναλογιστεί ο ΕΟΔΥ και οι συναρμόδιοι τις ευθύνες τους και να παραμείνουν αυστηρά στη ενδεδειγμένη χρήση αυτών των tests, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΠΟΥ και σύμφωνα με τις προδιαγραφές, του συγκεκριμένου προϊόντος.

Δηλαδή σε συμπτωματικούς ασθενείς και μάλιστα μέσα στις πρώτες επτά ημέρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων τους.

Ας μην εξακολουθήσουν να επιχειρούν, με λανθασμένους τρόπους να συγκαλύψουν το τεράστιο έλλειμμα ενεργειών, που είχε σαν αποτέλεσμα, η μέχρι πρότινος στρατηγική τους, δηλαδή της αποφυγής των μαζικών, εκτεταμένων και στοχευμένων ελέγχων στην κοινότητα.

Καλό θα είναι να διενεργήσουν αυτούς τους ελέγχους που μόλις όψιμα, με τεράστια χρονική καθυστέρηση, επτά μηνών και πλέον, επιχειρούν να πραγματοποιήσουν, χρησιμοποιώντας σωστές μεθόδους testing.

Στις σημερινές συνθήκες οι λανθασμένες επιλογές είναι άκρως επικίνδυνες και μπορούν να επιδεινώσουν και να επιταχύνουν τις δυσμενείς εξελίξεις της πανδημίας.

Ολόκληρο το άρθρο των New York Times