Νέα τουρκική πρόκληση: Ερντογάν και Τατάρ ανοίγουν μέρος της παραλίας των Βαρωσίων

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο Ερντογάν, που μεταδίδεται ζωντανά από τον παράνομο σταθμό Bayrak, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Τατάρ ανακοίνωσε ότι η ακτή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων θα ανοιχθεί στο κοινό την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η περίκλειστη πόλης των Βαρωσίων είναι ασυζητητί έδαφος της «βόρειας Κύπρου». «Προς την κατεύθυνση του οδικού μας χάρτη, κάναμε και το πρώτο συγκεκριμένο μας βήμα. Ανοίγουμε μια νέα σελίδα στο θέμα των Βαρωσίων», σημείωσε ο Τατάρ, γράφει η yeniduzen.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, παίρνοντας τον λόγο, δήλωσε: «Συγχαίρω τον τουρκοκυπριακό λαό για αυτή την όμορφη εξέλιξη. Το γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα ενοχλήσει αρκετούς».

Υπενθυμίζοντας την διαδικασία για το σχέδιο Ανάν, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η «βόρεια Κύπρος» έμεινε εκτός της ΕΕ. Υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα κάνουν βήματα σύμφωνα με την πραγματικότητα και όχι τα όνειρα. «Σας συγχαίρω ακόμη μια φορά για την απόφαση του λαού σας για πρωτοβουλία σχετικά με το Βαρώσι», ανέφερε καταληκτικά.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπατσερί, σε ζωντανή μετάδοση έξω από την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, ανέφερε ότι αναμένουν να γίνουν επιδιορθώσεις για τον άνοιγμα της ακτογραμμής και των «λεωφόρων Δημοκρατία και Κέννετυ». Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ασφάλτωσης, όπως έχουν σχεδιαστεί. «Λήφθηκε ένα κρίσιμο βήμα χθες σχετικά με τα Βαρώσια, δόθηκε το μήνυμα από την Άγκυρα», σημειώνει η εφημερίδα.

«Το δικαίωμα της περιουσίας θα γίνει σεβαστό», επισήμανε ο Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, στην αρχή της κοινής συνέντευξης τύπου, σύμφωνα με την Yeni Düzen (06.10.20), ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα αποφύγουν καμία θυσία για τους Τουρκοκύπριους, προσθέτοντας ότι προσδίδουν σημασία στην προάσπιση των δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας καθώς και στην προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.

Επαναλαμβάνοντας την δήλωσή του «δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχία κανενός σεναρίου στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και την Βόρεια Κύπρο», ο Ερντογάν ανέφερε ότι στην τελευταία σύνοδο της ΕΕ δεν υπολόγισαν τον τουρκοκυπριακό «λαό». Στη συνέχεια, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι θα δώσει την απαραίτητη απάντηση σε όσους θεωρούν ότι οι εγγυήσεις είναι αναχρονιστικές, σημειώνοντας ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» δεν έχει χωνέψει την ισότητα των Τουρκοκυπρίων.

Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, έγινε τηλεδιάσκεψη από το κατεχόμενο φράγμα στα Πάναγρα, που έδειχνε το νερό να ρέει μετά την επιδιόρθωση της βλάβης του αγωγού που μεταφέρει νερό από τον φράχτη Αναμούρ της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Η προκλητική κίνηση είναι εις γνώση της Κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες τα τελευταία 24ωρα έγιναν όλες οι διπλωματικές κινήσεις προς όλους τους θεσμούς. Ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε διαμεσολάβηση της Καγκελαρίου ενώ για το ζήτημα ενημερώθηκε και ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρος διακίνησε non-paper στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (συζητήθηκε στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες) σύμφωνα με το οποίο αν η Τουρκία ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποκλείονται οριστικά οι όποιες προοπτικές συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν επηρεάζει ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η εκτίμηση από ανώτερες διπλωματικές πηγές είναι ότι εντάσσεται στο πλαίσιο βοήθειας του Ερσίν Τατάρ ενόψει των παράνομων εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Ο ενδοιασμός Τουρκίας στο παρελθόν, που δεν επέτρεψε μια τέτοια κίνηση ήταν το γεγονός ότι δεν ήξεραν τον αντίκτυπο που θα είχε στο «εκλογικό σώμα».

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιογράφος της Σημερινής Σκεύη Σταύρου είχε αποκαλύψει από την περασμένη βδομάδα ότι έρχονται νέα τετελεσμένα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία των Βαρωσίων. “Σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις, αυτή η εξέλιξη έχει σημασία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν, αλλά μέχρι σήμερα οι Τ/κ και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε καμιά ανταπόκριση”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και ευχήθηκε να ανοίξει αργότερα ολόκληρη η πόλη των Βαρωσίων.

Πηγή: Sigmalive.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.