Debate: Τι θα κρίνει η πρώτη τηλεμαχία του Τραμπ με τον Μπάιντεν

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν θα διασταυρώσουν για πρώτη φορά τα ξίφη τους σήμερα σε μια καθοριστικής σημασίας τηλεμαχία που θα διεξαχθεί στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Ο πρόεδρος και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να περιγράψουν τις εντελώς διαφορετικές οπτικές τους για το μέλλον με την προοπτική η τηλεμαχία τους να εξελιχθεί σε μια σκληρή επιστροφή στο ρινγκ, καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν ήδη αρχίσει να ψηφίζουν ο χρόνος εξαντλείται για να επηρεάσουν οι υποψήφιοι το μικρό ποσοστό των αναποφάσιστων ή να κατορθώσουν να προσελκύσουν ψηφοφόρους από το αντίπαλο στρατόπεδο.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο καθώς οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι θα αναμετρηθούν τηλεοπτικά πέντε μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο ευέξαπτος Τραμπ και ο πιο χαμηλών τόνων Μπάιντεν θα αναπτύξουν τις θέσεις τους πάνω σε μια σειρά από επείγουσες πολιτικές προκλήσεις, περιλαμβανομένης της πανδημίας του κορωνοϊού- η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ και έχει αφήσει άνεργους εκατομμύρια πολίτες-της πιθανής επικύρωσης του διορισμού της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα κατά των ρατσιστικών διακρίσεων.

Tο πιο πρόσφατο σημείο τριβής των δύο υποψηφίων προέκυψε την Κυριακή, όταν οι New York Times έγραψαν ότι ο Τραμπ δεν κατέβαλε κανέναν φόρο εισοδήματος στο ομοσπονδιακό κράτος τα δέκα από τα 15 χρόνια μέχρι το 2015. Πλήρωσε φόρο εισοδήματος 750 δολαρίων το 2016, δηλαδή το έτος που κέρδισε τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές και άλλα 750 δολάρια κατέβαλε το 2017, το πρώτο έτος που ανέλαβε τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η συζ΄τηηση μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμη για τον Μπάιντεν δίνοντάς του μια ευκαιρία να αποδείξει ότι έχει τον έλεγχο και ότι είναι ικανός να εισέλθει στο Οβάλ Γραφείο και να δώσει τέλος στην αναταραχή που έχει προκαλέσει η πρώτη θητεία του Τραμπ, λένε οι σχεδιάζοντες στρατηγική.

Ο Μπάιντεν διαθέτει ένα σταθερό προβάδισμα επί του Τραμπ στην πρόθεση ψήφου στις εθνικές δημοσκοπήσεις, παρότι οι δημοσκοπήσεις που αφορούν τις πολιτείες-κλειδιά, που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα, προβλέπουν πολύ μικρότερη διαφορά μεταξύ των δύο. Περίπου το 9% των πιθανών ψηφοφόρων δεν στηρίζουν επί του παρόντος κανέναν υποψήφιο μεγάλου κόμματος, ποσοστό λιγότερο από το μισό από το αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου 2016, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

«Οι ψηφοφόροι έχουν αποφασίσει για τον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν είναι ακόμη εντελώς σίγουροι τι να κάνουν με τον Τζο Μπάιντεν», λέει ο Ρεπουμπλικανός υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού Άλεξ Κόναντ, ο οποίος ήταν σύμβουλος του γερουσιαστή Μάρκ Ρούμπιο στη διάρκεια των προκριματικών του 2016 για τις προεδρικές εκλογές, όταν διεκδίκησε το χρίσμα εναντίον του Τραμπ.

«Αν ο Μπάιντεν πάει εκεί και δείξει ότι δεν πρέπει να τον φοβούνται οι ανεξάρτητοι και ότι είναι ικανός να κάνει την δουλειά, θα βοηθήσει τον εαυτό του σημαντικά», λέει ο ίδιος.

Σύμβουλοι του Λευκού Οίκου λένε ότι ο 74χρονος Τραμπ θα προκαλέσει επιθετικά τον Μπάιντεν αναφορικά με την θητεία του σε ζητήματα όπως το εμπόριο, η ενέργεια και η φορολογία και θα είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τον εαυτό του για το ότι δεν κατέβαλε φόρους. Ο Τραμπ, ο οποίος επανειλημμένως έχει αμφισβητήσει την ακεραιότητα των εκλογών, αναμένεται να δεχτεί ερωτήσεις για την άρνησή του να δεσμευτεί ότι θα αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα αν ο νικητής δεν είναι ο ίδιος.

Ο 77χρονος Μπάιντεν, από την πλευρά του, θα επισημάνει σε ποιά θέματα ο Τραμπ δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, όπως είπε μια πηγή που γνωρίζει την στρατηγική του. Είναι επίσης βέβαιο ότι θα ασκήσει κριτική εις βάρος του νυν προέδρου για την διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους του και ότι θα υπογραμμίσει τις προσπάθειες του Τραμπ να καταργήσει το αποκαλούμενο Obamacare, όπως έχει γίνει γνωστός ο Νόμος για την Προσιτή Περίθαλψη.

Προετοιμασία για την τηλεμαχία

Η 90λεπτη τηλεοπτική αναμέτρηση, που θα διεξαχθεί με ένα περιορισμένο αριθμητικά κοινό με φυσική παρουσία και υπό τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της πανδημίας, θα ξεκινήσει στις 04:00 ώρα Ελλάδος και ο χώρος διοργάνωσής της θα είναι το πανεπιστήμιο Case Western Reserve, στο Κλίβελαντ. Είναι η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες προεδρικές τηλεμαχίες.

Το ντιμπέιτ θα είναι χωρισμένο σε έξι μέρη: η θητεία των Τραμπ και Μπάιντεν, το Ανώτατο Δικαστήριο, η πανδημία του κορονοϊού, η οικονομία, η ακεραιότητα των εκλογών και οι “φυλετικές διακρίσεις και η βία” σε αμερικανικές πόλεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.