¨Αλυχτάνε¨ κατά της Κύπρου για το βέτο της

Αντιδράσεις στην Ευρώπη για το μπλοκάρισμα των κυρώσεων προς την Λευκορωσία από την Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρ Ρίνκεβιτς στο λογαριασμό του στο Twitter έγραψε πώς “Στέλνουμε λάθος μήνυμα στους Λευκορώσους στις κοινωνίες μας και σε όλο τον κόσμο. Είναι λυπηρό το ότι σήμερα δυστυχώς λόγω της ομηρίας από ένα κράτος μέλος δεν μπορέσαμε να αποφασίσουμε για κυρώσεις ενάντια στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίτσιους με ανάρτηση του στο Twitter ανέφερε πως η ασυμφωνία για την υποστήριξη των λευκορώσων και για τις κυρώσεις υπονομεύει την αξιοπιστία του αγώνα για τις δημοκρατικές αξίες και πρόσθεσε πως “Κάποιοι ομόλογοι (Κύπρος) δεν πρέπει να συνδέουν μεταξύ τους πράγματα τα οποία δεν συνδέονται. “.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Κάρλ Μπιλντ ανέφερε πως ” Δυστυχώς η σημερινή σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τη θυμούνται για το ότι η Κύπρος μπλοκάρισε τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Πρόκειται για ένα ραγδαία αυξανόμενο πρόβλημα αξιοπιστίας της ΕΕ. “.
Ο Άντονι Γκάρντνερ πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ, στο λογαριασμό του στα social media έγραψε πως “Aν η ΕΕ με ενιαία άποψη δεν κάνει ένα βήμα προς τη Λευκορωσία τότε η εξωτερική της πολιτική uα υποστεί μεγάλο πλήγμα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να το σταματήσουν αυτό, τα βρώμικα ρωσικά χρήματα στην Κύπρο”.

Επίσης κριτική στην Κύπρο ασκείται και στη γερμανική εφημερίδα FAZ.  Με τίτλο ¨Η απερισκεψία της Κύπρου¨,  μεταξύ άλλων αναγράφονται τα εξής : ¨Η απόφαση πλήττει τα συμφέροντα και το κύρος της Κύπρου. Συνδέοντας δύο ανεξάρτητα μεταξύ τους θέματα η Λευκωσία δίνει την εντύπωση ότι εξωτερική πολιτική της ένωσης έχει παραλύσει. η Τουρκία θέρμανση το γεγονός αυτό ως ενθάρρυνση και να σκληρύνει τη στάση της στη διένεξη για τους για να μπορέσει η Κύπρος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της  έναντι της πόλης ισχυρότερης Τουρκίας, χρειάζεται στο πλευρό της μία ΕΕ με ευχέρεια κινήσεων. ή μήπως η αντίσταση της Κύπρου στις κυρώσεις έχει πράγματι σχέση με τη Λευκορωσία; Εδώ και αρκετά χρόνια το νησί της Μεσογείου επωφελείται από αμφιλεγόμενης προέλευσης περιουσίας μετά σοβιετικών αρχών και πολιτικών. μήπως υπάρχουν στη μεγαλόνησο χρήματα Λευκορώσων κυβερνητικών στελεχών τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στις μαύρες λίστες της ΕΕ”; ”

Πηγή:

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin AB’nin Belarus’a yaptırımlarını bloke etmesi tepki çekti – Son Dakika

Σχ. : Αλυχτάνε τα τσιράκια της ΝΤΠ κατά της Κύπρου ! 

Καλούν δηλαδή έμμεσα την Κύπρο να αποδεχθεί ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Λευκορωσία, είναι πιο σημαντικές από τις  πειρατικές βόλτες της Τουρκίας γύρω από το νησί… 

Ελπίζουμε η Κύπρος να συνεχίσει την ίδια αταλάντευτη στάση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.