Ο ΟΗΕ για τα τουρκικά εγκλήματα πολέμου στη Συρία μέσω των ανταρτών

Η επίσημη έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία παρουσιάστηκε επίσημα την Τρίτη 15/09/2020. Καταγράφει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ντοκουμέντα και αριθμούς.

Από το σύνολο των πρωταγωνιστών στο συριακό δράμα, δηλαδή, από την κυβέρνηση της Δαμασκού, τους τζιχαντιστές την περίφημη ομάδα «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ», (πρώην Αλ Κάιντα) και συμπεριλαμβάνει βεβαίως και τις κουρδικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους.

Περιγράφεται ωστόσο σε αυτήν την έκθεση, η δραστηριότητα που ήταν μέχρι σήμερα άγνωστη και μάλιστα περιγράφεται σε βάθος, όσον αφορά τον τρόμο, ο οποίος έχει επιβληθεί από την Τουρκία στις κουρδικές περιοχές της Συρίας, από την έναρξη του 2018 και την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας».

Η έκθεση αυτή δεν περιγράφει μόνο, δεν καταδεικνύει μόνο, αλλά αποδεικνύει την ευθύνη της κυβέρνησης της Άγκυρας για όλες αυτές τις βαρβαρότητες που συμβαίνουν στην περιοχή.

Περιγραφές

Μια ημέρα του χειμώνα που μας πέρασε, σε ένα κέντρο κράτησης στο παλιό σχολείο της πόλης του Afrin – το οποίο κατέχεται από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις – οι μισθοφόροι πολιτοφύλακες που μισθώνονται από την Τουρκία, του κατ΄ όνομα Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA), άρχισαν να ουρλιάζουν και να διατάζουν τους κρατούμενούς τους, Κούρδους.

Τους διέταξαν να βγουν από τα κελιά τους και τους συγκέντρωσαν σε κεντρικό σημείο του κτιρίου. Ήταν μια ειδική περίπτωση, κάτι το εντελώς διαφορετικό από τα βασανιστήρια, τις προσβολές και τις ταπεινώσεις στις οποίες υποβάλλονται καθημερινά οι κρατούμενοι Κούρδοι.

Μια κοπέλα, ανήλικη, που είχε αιχμαλωτιστεί στις κουρδικές περιοχές στη Συρία, βρισκόταν μπροστά από τους αιχμαλώτους, πεσμένη στο έδαφος. Η κοπέλα, είναι από το Κουρδιστάν. Μπροστά στα μάτια των αιχμαλώτων, που τους είχαν συγκεντρώσει στο κέντρο του παλιού σχολείου, οι φύλακες την βίασαν.

Μετά την ξαναβίασαν, ο ένας μετά τον άλλον, αναγκάζοντας τους αιχμαλώτους Κούρδους να παρακολουθούν το βασανιστήριο. Αυτό το επεισόδιο για το οποίο η γαλλική εφημερίδα Le Monde, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τη συλλογική αναφορά στην οποία προέβη η Ειδική Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Συρία, δεν είναι παρά μια ακόμη παραβίαση μεταξύ πολλών, μα πάρα πολλών άλλων, που εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν από τα μέλη αυτής της Επιτροπής.

Afrin και Ras Al-Ain υπομένουν την τουρκική βαρβαρότητα

Οι τεκμηριωμένες παραβιάσεις διαπράχθηκαν σε δύο περιοχές που απέχουν σχεδόν 300 χιλιόμετρα η μία από την άλλη. Το Afrin και το Ras Al-Ain, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο των δύο τουρκικών επιθέσεων στο πλαίσιο της σύγκρουσης μεταξύ της Άγκυρας και του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). Αυτοί οι δύο θύλακες που έχουν περάσει υπό την κυριαρχία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με την έκθεση της εξεταστικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, υφίστανται τις τεκμηριωμένες αυτές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες υποδηλώνουν συστηματικές πρακτικές των υπευθύνων στην Άγκυρα.

Εμφανίζεται ένα εμφανές χαρακτηριστικό: Η συστηματική βαρβαρότητα με την οποία οι μισθοφόροι της Τουρκίας αντιμετωπίζουν τις γυναίκες του Κουρδιστάν. Για πρώτη φορά, η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών δεν αρκείται στο να απαριθμήσει μεμονωμένες πράξεις, αλλά προχωρά σε μια αιτιολογημένη περιγραφή- καταγραφή στο πλαίσιο της οποίας οργανώθηκαν, συντονίστηκαν και προγραμματίστηκαν οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν ως στόχο τους κουρδικούς πληθυσμούς.

Οι ερευνητές σημειώνουν έτσι τη «συστηματική λεηλασία» που πραγματοποίησαν οι Σύροι μισθοφόροι της Άγκυρας. Πρόκειται για δήμευση περιουσιακών στοιχείων, αυθαίρετες φυλακίσεις, αναγκαστικό εκτοπισμό κουρδικών οικογενειών που αναγκάζονται να διαφύγουν για να αποφύγουν «δολοφονίες, απειλές, εκβιασμούς, απαγωγές, βασανιστήρια και κρατήσεις», πάντα υπό το βλέμμα – ακόμα και με τη συνεργασία – των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, των τουρκικών στρατιωτικών και πολιτικών Αρχών που ελέγχουν αυτήν την γκρίζα περιοχή.

Αυτές οι περιοχές παραδόθηκαν στο χάος και «στην επιβολή του δικαιώματος των ισχυρότερων». Στην έκθεσή της, η επιτροπή σημειώνει ότι «οι τουρκικές δυνάμεις ενημερώθηκαν και ήταν παρόντες στις εγκαταστάσεις που ελέγχονται από το ANS (την επιτροπή του ΟΗΕ) όπου σημειώθηκε κακομεταχείριση κρατουμένων, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια ανακριτικών συνεδριών κατά τις οποίες έλαβαν χώρα βασανιστήρια.

Οι γυναίκες κουρδικής καταγωγής στο στόχαστρο

Ένα εμφανές χαρακτηριστικό προκύπτει επίσης από τα συμπεράσματα των ερευνητών του ΟΗΕ: Ο συστηματικός πόλεμος που διεξάγει η Συριακή πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, εναντίον γυναικών κουρδικής καταγωγής στις περιοχές υπό τουρκικό έλεγχο.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη επιβεβαίωσε τη συστηματική  πρακτική του βιασμού και άλλης σεξουαλικής βίας ως «όπλα πολέμου» στην περιοχή Afrin από μέλη των φιλοτουρκικών ενόπλων ομάδων που σχηματίζουν το ANS. Επιπλέον, στο Afrin όπως και στο Ras Al-Ain, οι γυναίκες κουρδικής καταγωγής  έχουν υποστεί πράξεις εκφοβισμού από μέλη των ταξιαρχιών ANS. Επισημαίνεται στην έκθεση  ένα γενικό κλίμα φόβου που περιορίζει τις γυναίκες στα σπίτια τους.

«Η περιοχή Afrin βρίσκεται σε ένα σημείο μη επιστροφής από τότε που οι τουρκικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο το 2018», δήλωσε διεθνής εμπειρογνώμονας με μεγάλη πείρα στο ζήτημα αυτό.

Το κλίμα του φόβου που επικρατεί εκεί αποτρέπει πολλούς κατοίκους να καταθέσουν τις εμπειρίες τους στην επιτροπή του ΟΗΕ. Γνωρίζουν ότι εάν οι αρχές αντιληφθούν το παραμικρό σημάδι ότι έχουν επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο σχετικά με τις συνθήκες της κατοχής, κινδυνεύουν να βασανιστούν ή να πεθάνουν. Στην πραγματικότητα, τα μέσα εξαναγκασμού που εφαρμόζονται σε αυτές τις περιοχές υπερβαίνουν τις ικανότητες των απλών ένοπλων ομάδων. Υποστηρίζονται από την παντοδυναμία ενός κράτους, της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ.

Η τουρκική συμμετοχή «είναι απόλυτη»

«Τα τηλεφωνικά δίκτυα της Συρίας έχουν αντικατασταθεί από το τουρκικό δίκτυο. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εγκαταστήσει κάμερες παρακολούθησης, ενώ πραγματοποιούν κοινές συλλήψεις με τους μισθοφόρους πολιτοφύλακες. Η συμμετοχή τους είναι απόλυτη», δήλωσε ειδικός μάρτυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από την εφημερίδα Le Monde και δεν περιλαμβάνονται στην έκθεση, η τουρκική χωροφυλακή καθώς και οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας έχουν καταλάβει σε μόνιμη βάση δύο πρώην σχολεία στο Afrin.

Οι τουρκικές πολιτικές αρχές συμμετέχουν επίσης στην επιχείρηση επιβολής χρήσης της τουρκικής λίρας και όχι άλλου νομίσματος στο εμπόριο. Επίσης το τουρκικό κράτος συμμετέχει στην επιβολή εποπτείας στη διακυβέρνηση αυτών των περιοχών από Τούρκους αξιωματούχους, στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Αυτό το έργο ενσωμάτωσης επιτρέπει εύκολα την χωρίς τιμωρία διεξαγωγή εγκλημάτων πολέμου. Εγκλήματα πολέμου, όπως η αναγκαστική δήμευση ιδιοκτησιών και αγαθών με στόχο την δημογραφική αλλαγή σε αυτές τις περιοχές.

πηγή: zougla.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.