Προκλητικές δηλώσεις Ακάρ: To Καστελλόριζο πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί – Τι είπε για το Ορούτς Ρέις

Η επιστροφή του Ορούτς Ρέις στα νότια παράλια της χώρας δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα εγκαταλείπει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, και πρόσθεσε ότι η επιστροφή του πλοίου έγινε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εργασιών του.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για την επίσκεψη που πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού, “λες και δεν υπήρχε κανένα άλλο νησί για τον εορτασμό”, όπως είπε. “Ασφαλώς μας ενοχλεί αυτό”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ακάρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα να σταματήσει την “προκλητική συμπεριφορά” της που αυξάνει την ένταση στην περιοχή και είπε ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να “ξελογιάζονται” από τις πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ταυτόχρονα όμως, ζήτησε να ξεκινήσει διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο “το συντομότερο δυνατόν”, λέγοντας ότι η Άγκυρα θέλει την επίτευξη πολιτικών λύσεων μέσω ειρηνικών μεθόδων.

Υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, στρατιωτικοποιώντας 18 νησιά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να κλιμακώνεται η ένταση και να σαμποτάρεται ο διάλογος ενώ κάλεσε σε αποστρατιωτικοποίηση του Καστελλόριζου: “Αυτό το νησί πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί όπως τα άλλα 23. Αυτό έπρεπε να αφοπλιστεί με όλες τις προηγούμενες συμφωνίες. Τα 18 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και αναπτύσσονται από τους Έλληνες γείτονές μας κατά παράβαση των συμφωνιών, αυτό είναι που κλιμακώνει την ένταση και καταστρέφει την αλληλοκατανόηση. Οι Έλληνες γείτονές μας είναι εξαιρετικά εγωιστές και ερμηνεύουν τον νόμο σύμφωνα με αυτούς. Κάποιες δραστηριότητες έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα. Θέλουμε να εκτελούνται σύμφωνα με το διεθνή δίκαιο. Θα ολοκληρώσουμε τη μελέτη του θέματος. Η Τουρκία είναι εξαιρετικά σταθερή. Θέλουμε τον διάλογο, θέλουμε τα προβλήματα να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο. Η Ελλάδα πρόσφατα ξεκίνησε πόλεμο όπλων. Παραμένει στην ατζέντα με την πρόκληση και την ενθάρρυνση της Γαλλίας. Θέλουμε να ανοίξουμε κανάλι διαλόγου, οποιοσδήποτε μπορεί να δει ότι αυτό είναι πιο υγιές και πιο λογικό, Κατά την αντίληψή μας, η ένταση δεν βοηθάει. Αυτή είναι μια προκλητική προσέγγιση από τον Μακρόν. Η Ελλάδα προκαλείται και κατευθύνεται” είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.