Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ακάρ στο Κας, απέναντι από το Καστελλόριζο – Στέλνει μήνυμα για διάλογο

Την ώρα που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρίσκεται στο Καστελλόριζο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κας, ακριβώς απέναντι δηλαδή.

Η επίσκεψη που Ακάρ, συνοδεία της στρατιωτικής ηγεσίας, δεν είχε ανακοινωθεί. Ο Χουλουσί Ακάρ σε δηλώσεις του έστειλε μήνυμα για διάλογο, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Είμαστε υπέρ του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας με την Αθήνα. Είμαστε υπέρ της ειρήνης. Εάν ικανοποιηθούν οι επιθυμίες και απαιτήσεις μας, είμαστε υπέρ του διαλόγου. Θέλουμε την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν. Περιμένουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά” .

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη αυτή γίνεται λίγες ώρες μετά την επιστροφή του Ορούτς Ρέις,στο λιμάνι της Αττάλειας. Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας Yeni Safak, το ερευνητικό πλοίο συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων του που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου. Η συνολική περιοχή που ήταν προγραμματισμένο να ερευνηθεί ήταν 15.000 χιλιόμετρα. Το Ορούτς Ρέις θα συνέχιζε τις δραστηριότητές του στην περιοχή μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, γράφει η Γενί Σαφάκ κάνοντας λόγο για “ευκαιρία της διπλωματίας” στη συνέχεια. “Σε αυτή την κατεύθυνση, η απόφαση να επιστρέψει το πλοίο στο λιμάνι αποτελεί ένα βήμα για να δοθεί χώρος στη διπλωματία, στο πλαίσιο της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων στην περιοχή”, σημειώνει η εφημερίδα υποστηρίζοντας ουσιαστικά πως η απόφαση αποχώρησης του Ορούτς Ρέις ελήφθη λόγω των συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών στο Βέλγιο στις 10 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες.

Στο Καστελλόριζο η Σακελλαροπούλου

Στο Καστελλόριζο βρίσκεται, αυτή την ώρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού. Η κυρία Σακελλαροπούλου, παρίσταται σε δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Κωσταντίνου και Ελένης και στη συνέχεια πρόκειται να ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Μεγίστης ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου του νησιού. Η ΠτΔ και θα επισκεφθεί πλοίο του πολεμικού ναυτικού, που βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού, και θα καταθέσει στεφάνι τόσο στο μνημείο των πεσόντων στο λιμάνι όσο και στο μνημείο της κυράς της Ρω που βρίσκεται στην ομώνυμη βραχονησίδα .

Την κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις εορτασμού, εκπροσωπούν, από την κυβέρνηση, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, και ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, από τη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής Δωδεκανήσων Βασίλης Υψηλάντης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Δωδεκανήσων Νεκτάριος Σαντορινιός και από το ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής Αθηνών Κώστας Σκανδαλίδης

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.