Η Σουηδία συστρατεύεται με την Ελλάδα στο μέτωπο κατά της Τουρκίας

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Σουηδία είναι ακόμη μία χώρα που έχει σχεδόν εχθρικές σχέσεις με την Τουρκία. Ο λόγος είναι γιατί έχει κατηγορηθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν ως χώρα που είναι ευνοϊκά προσκείμενη στους «γκιουλενιστές» κατηγορώντας μάλιστα την Στοκχόλμη ότι υποθάλπει τρομοκράτες.

O Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, συναντήθηκε, χθες, Πέμπτη, με την Πρέσβη της Σουηδίας στην Ελλάδα κα. Σαρλότ Σαμελίν (Charlotte Sammelin), με την οποία συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις κλιμακούμενες, αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης, θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το μεταναστευτικό – προσφυγικό και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε διμερές επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο και όπως με την Αυστρία (πάλι με πρωτοβουλία του κ. Μπαλωμένου) έτσι και με την Σουηδία πλέον γίνονται εντατικές ενέργειες ώστε να αναβαθμιστούν.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε σε διμερές επίπεδο η στενότερη συνεργασία σε προγράμματα PESCO, συμμετοχή σε άλλα προγράμματα στρατιωτικού χαρακτήρα αλλά και η συνεργασία στο μεταναστευτικό.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης επεσήμαναν στο enikos.gr ότι οι Σουηδοί, δια της πρέσβειρως στην Αθήνα, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας δηλώντας ότι είναι στη διάθεσή μας, να στηρίξουν τη γραμμή μας στην ΕΕ για κυρώσεις.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.