Η Ελλάδα κατήγγειλε την παραβατικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ – “Άμεση αποχώρηση του Ορούτς Ρέις”

Η σημερινή συζήτηση στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη κατόπιν ελληνικού αιτήματος, αποτέλεσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ρεπορτάζ του hellasjournal.com, η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

Επίσης τονίστηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, δέσμευση σε Άρθρο 1 Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ που αναφέρεται σε Χάρτη ΗΕ και ειδικότερα σε ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας, ενώ η χώρα μας τόνισε επιπλέον την ανάγκη άμεσης απόσυρσης συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ORUÇ REIS, από περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Επίσης η χώρα μας επισήμανε πως «παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών», ενώ ως προς τις προτάσεις του Γ.Γ. ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αύριο, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.