Άγκυρα: «Πέρασε η καταληκτική ημερομηνία της 1ης Σεπτεμβρίου – Ξεκινάμε έρευνες σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη»!

Η Άγκυρα ανακοίνωσε μέσω της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ την έναρξη ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια, κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη καθότι πέρασε όπως υποστηρίζει η καταλυτική ημερομηνία της πρώτης Σεπτεμβρίου.

Η εφημερίδα απηχεί τις απόψεις του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντγοάν, ο διευθυντής της Ιμπραχήμ Καραγκιούλ είναι στενός φίλος και σύμβουλός του.

To δημοσίευμα δεν είναι τυχαίο. Έρχεται αμέσως μετά το «πισώπλατο κτύπημα» Στόλτενμπεργκ και έρχεται να προστεθεί στην πίεση που ασκείται στην Αθήνα για να προσέλθει σε διάλογο άνευ όρων για τα κυριαρχικά της δικαιώματα (και μόνο αυτά).

Τον περασμένο Μάιο, και μετά την υπογραφή του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική εταιρία πετρελαίου – ΤΡΑΟ κατέθεσε αίτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Εξόρυξης και Πετρελαίου του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς- εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

H Άγκυρα δεν αναγνωρίζει δικαίωμα υφαλοκρηπίδας στα ελληνικά νησιά και φυσικά ούτε το δικαίωμα των χωρικών υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια.

Βέβαια δεν έχει σημασία τι αναγνωρίζει η Άγκυρα αλλά τι είναι διατεθειμένη να επιβάλλει η Ελλάδα.

Οι περιοχές αυτές είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η ΤΡΑΟ κινήθηκε «στο πλαίσιο των δικαιωμάτων του που απορρέουν από τη συμφωνία με τη Λιβύη υποβάλλοντας σχετικό αίτημα για νέες έρευνες».

Μετά τη συμπλήρωση 90 ημερών, και αφού δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από άλλη εταιρεία, μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες.

«Η περίοδος αναστολής των 90 ημερών για τη διαδικασία αδειοδότησης ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου. Η Γενική Διεύθυνση Εξόρυξης και Πετρελαίου του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, αναμένεται να εκδόσεις τις σχετικές άδειες ώστε το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέϊς να ξεκινήσει τις έρευνες» αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας πως «σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Γεωλογικής Έρευνας υπολογίζονται σε 8 δισεκατομμύρια βαρέλια τ’ αποθέματα πετρελαίου γύρω από την Κύπρο και σε 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης».

Η Άγκυρα δηλαδή μας ανακοινώνει και πόσο μεγάλος είναι ο πλούτος του Ελληνισμού που θέλει να αρπάξει…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.