Εκνευρισμένοι οι Γερμανοί με Ελλάδα και Γαλλία για τα εξοπλιστικά

Στο άρθρο της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ Handelsblatt γίνεται αναφορά στην ελληνογαλλική προσέγγιση σε επίπεδο εξοπλισμών και τα όσα γράφει είναι ενδεικτικά της αντιμετώπισης που έχει αυτή η προσέγγιση από τη Γερμανία.

«Από τις προγραμματισμένες ελληνικές αγορές όπλων θα επωφεληθεί κυρίως η γαλλική βιομηχανία όπλων. Και αυτό οφείλεται πρωτίστως σε πολιτικούς λόγους: ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι ο στενότερος σύμμαχος της Ελλάδας στη σύγκρουση με την Τουρκία», ξεκινά την αναφορά της η Handelsblatt δίνοντας εξαρχής τον τόνο.

Και συνεχίζει για την ελληνογαλλική προσέγγιση: «Ο Μακρόν απέστειλε πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες εβδομάδες για να υποστηρίξει την Ελλάδα. Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle αναμένεται να πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τον ελληνικό στρατό στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα».

Για την ενδεχόμενη συμφωνία αγοράς γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών από την Ελλάδα, οι Γερμανοί γράφουν: «Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, η Ελλάδα διαπραγματεύεται τώρα την αγορά 18 μαχητικών Rafale από την γαλλική κατασκευάστρια εταιρεία Dassault. Η προμήθεια δύο γαλλικών φρεγατών τύπου Belharra, η οποία είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό και αναβλήθηκε πρόσφατα για λόγους κόστους, επιστρέφει και πάλι στην ημερήσια διάταξη. Η Ελλάδα σκέφτεται επίσης να αγοράσει νέα μαχητικά ελικόπτερα και πιο προηγμένες τορπίλες για τα τέσσερα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214».

Στη συνέχεια αναφέρονται στα οικονομικά: «Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το κόστος του προγράμματος εξοπλισμών, το οποίο θα διαμοιραστεί σε αρκετά χρόνια, θα ανέλθει σε περίπου δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα αντιστοιχούσε σε κάτι περισσότερο από μιάμιση φορά του αμυντικού προϋπολογισμού του περασμένου έτους. Οι δύο αντιμαχόμενοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ οπλίζονται εδώ και δεκαετίες ο ένας εναντίον του άλλου. Για την πολύ μικρότερη και οικονομικά ασθενέστερη Ελλάδα αυτός ο αγώνας όπλων είναι καταστροφικός. Σε σχέση με την οικονομική της δύναμη, μόνο οι ΗΠΑ δαπανούν περισσότερα για εξοπλισμούς στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα».

Κλείνοντας, η γερμανική εφημερίδα λέει ξεκάθαρα το πρόβλημα: «Η Γερμανία επωφελήθηκε επίσης από τους ελληνοτουρκικούς εξοπλισμούς. Πέρυσι, η Τουρκία ήταν η νούμερο ένα χώρα στις αγορές των γερμανικών εξοπλισμών. Για την Ελλάδα, η Γερμανία είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός προμηθευτής όπλων μετά τις ΗΠΑ. Οι υψηλές αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας ήταν και μια από τις αιτίες της κρίσης χρέους».

Για το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας «πρέπει να καταστήσει σαφές στους Έλληνες ότι θα πρέπει να κάνουν κι αυτοί ένα βήμα όσον αφορά τη διαμάχη στη Μεσόγειο», δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Μιλάει από μόνο του.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.