Πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη -και ομολογουμένως ιστορική- ισραηλινή πτήση από το Τελ Αβίβ προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Το αεροσκάφος, που μετέφερε συμβούλους του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσγειώθηκε, όπως ήταν προγραμματισμένο, στο Αμπού Ντάμπι. Οπως μετέδιδε, μάλιστα, τη Δευτέρα το Γαλλικό Πρακτορείο, το αεροσκάφος της ισραηλινής εταιρίας El Al προσγειώθηκε στις 14.39 ώρα Ελλάδας, αφού νωρίτερα διήλθε από τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας – κάτι που επίσης συνέβη πρώτη φορά.
Στο σημαντικό αυτό ταξίδι «πρωταγωνιστές» δεν ήταν άλλοι από τον υψηλόβαθμο σύμβουλο και γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν για λογαριασμό των ΗΠΑ και τον επίσης σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Μέρι Μπεν Σαντάτ. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι αξιωματούχοι στόχευαν να διερευνήσουν τα περιθώρια διμερούς συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς, όπως το εμπόριο και ο τουρισμός, ενώ Ισραηλινοί απεσταλμένοι σε θέματα άμυνας αναμένεται να επισκεφθούν σε δεύτερη φάση τα ΗΑΕ.
Σε δηλώσεις μετά την προσγείωση του αεροπλάνου στο αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι ο Κούσνερ είπε πως η ειρήνη που σφυρηλάτησαν οι ηγέτες των Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ είναι επιθυμητή από τους λαούς των δύο χωρών. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ευχαρίστησε, επίσης, τη Σαουδική Αραβία που έδωσε την άδειά της, ώστε η πρώτη επίσημη ισραηλινή πτήση από το Τελ Αβίβ στο Αμπού Ντάμπι να περάσει πάνω από την επικράτειά της. Ο Κούσνερ είπε, ακόμη, πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ παράλληλα με την προώθηση των σχέσεών τους με τα ΗΑΕ, ενώ πρόσθεσε πως οι Παλαιστίνιοι πρέπει να έλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αξίζει, εντούτοις, να σημειωθεί πως η κυβέρνηση Τραμπ, που χθες πέτυχε σημαντική νίκη σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, εν όψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου, έχει επιχειρήσει να παροτρύνει και άλλες σουνιτικές αραβικές χώρες, που ανησυχούν για το Ιράν, να αποκτήσουν σχέσεις με το Ισραήλ. Η πιο ισχυρή από αυτές πάντως, η Σαουδική Αραβία, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν είναι έτοιμη, τουλάχιστον ακόμη, να προβεί σε ένα τέτοιο βήμα.