Αγία Σοφία: Προκλητικός ο Ερντογάν – Η στιγμή που διαβάζει προσευχή από το Κοράνι – ΒΙΝΤΕΟ

“Μαύρη μέρα” για τον Χριστιανισμό καθώς σήμερα και επισήμως η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οργάνωσε μια προκλητική φιέστα για την πρώτη προσευχή. Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην Αγία Σοφία, ενώ η πρώτη μουσουλμανική προσευχή ολοκληρώθηκε στις 14:30.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επευφημούμενος από πλήθος κόσμου και υποστηρικτές του, έφτασε στην Αγία Σοφία λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της προσευχής μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέγνωσε το Κοράνι.

Δείτε το βίντεο:

Η κίνηση του ανώτατου ιμάμη με το ξίφος την ώρα της προσευχής στην Αγία Σοφία δεν ήταν τυχαία αλλά κρύβει πολύ μεγάλους συμβολισμούς, όπως επισημαίνει ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του στο twitter όπου έχει δημοσιεύσει και σχετικό βίντεο, ο ιμάμης ανέβηκε στον άμβωνα μέσα στην Αγία Σοφία υποβασταζόμενος από ένα οθωμανικό ξίφος. Και αυτή η κίνηση παρουσία όλης της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος συμβολίζει την εκπλήρωση των νεοοθωμανικών ονείρων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Ουρές μουσουλμάνων για την πρώτη προσευχή

Από πολύ νωρίς το πρωί έξω από την Αγία Σοφία έχουν συγκεντρωθεί πιστοί που θέλουν να συμμετέχουν στην προσευχή που θα γίνει στις 13:00. Οι πύλες της Αγίας Σοφίας ανοίγουν στις 10:00 και στην Κωνσταντινούπολη έχουν συρρεύσει μουσουλμάνοι απ’ όλο τον κόσμο για το γεγονός στο οποίο έχει στρέψει το βλέμμα της όλη η υφήλιος.

Άλλοι βρέθηκαν στην πλατεία, μπροστά απ’ την Αγία Σοφία από το βράδυ προκειμένου να προλάβουν να κρατήσουν χώρο για την πρωινή προσευχή.

Όπως μεταδίδει το CNN Turk, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται έξω απ’ την Αγία Σοφία και κατευθύνουν τον κόσμο.

Λόγω κορονοϊού, στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, θα εισέλθουν για την προσευχή μόνο όσοι να έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο. Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί 1.000 έως 1.500 άτομα, ανάμεσά τους και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.

Στις 10 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου. Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.