Αγία Σοφία: Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν με «ραμπιά» – Είναι χαιρετισμός και των «γκρίζων λύκων» – ΦΩΤΟ

Με τέσσερα δάχτυλα υψωμένα πανηγυρίζουν οι Τούρκοι έξω από την Αγία Σοφία τη μετατροπή της σε τζαμί, όπως φαίνεται και σε φωτογραφία που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα, “Α Haber”. Είναι ο χαιρετισμός με «ραμπιά» που αρκετές φορές έχει χρησιμοποιήσει τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο επικεφαλής των «γκρίζων λύκων».

Ο χαιρετισμός αυτός δεν είναι τουρκική πρωτοτυπία, αλλά πρόκειται για μία συνθηματική κίνηση που έχει υιοθετηθεί από πολλές ισλαμιστικές ομάδες και η πατρότητα της ανήκει στους οπαδούς του ανατραπέντος αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Στα αραβικά σημαίνει τέταρτο (-η).

Το χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά οι οπαδοί του Μόρσι και μέλη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ραμπιάτουλ Αντεβιγέ του Καΐρου, όταν τον Ιούλιο του 2013 ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανετράπη από το στρατό.

Ο χαιρετισμός τους είχε μία τριπλή σημειολογία:

1. Ο Μόρσι ήταν ο τέταρτος πρόεδρος της χώρας, μετά τον Νάσερ, τον Σαντάντ και τον Μουμπάρακ.

2. Θύμιζε την πλατεία Ραμπιάτουλ Αντεβιγέ, κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των οπαδών του Μόρσι, ίσως πιο εμβληματικό και από την γνωστή ανά την υφήλιο πλατεία Ταχρίρ.

3. Χρησιμοποιήθηκε σε αντιπαραβολή προς το γνωστό σήμα της νίκης (V) που έκαναν οι οπαδοί του στρατηγού Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι και θεωρήθηκε δυτική επιρροή.

Ο Ερντογάν, ως πρωθυπουργός ακόμη τότε, έκανε για πρώτη φορά το σήμα «ραμπιά» σε συγκέντρωση του κόμματος του στη Προύσα στις 17 Αυγούστου του 2013.

Δείτε φωτογραφίες:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.