«Χωρίς την Τουρκία δεν θα είχατε ΝΑΤΟ…» – Οι ακραίες προκλήσεις Ερντογάν και η σφοδρή ρήξη Τουρκίας-Γαλλίας

Οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας, Παρισιού και NATO συνεχίζονται μετά το τελευταίο περιστατικό στις 10 Ιουνίου, όταν μία Γαλλική φρεγάτα κάτω από νατοϊκή διοίκηση επιχείρησε να θέση σε διαθεσιμότητα εμπορικό πλοίο με σημαία Τανζανίας, το οποίο είχε προορισμό τη Λιβύη.

Τότε, το υπουργείο άμυνας της Γαλλίας, σε σχετική ανακοίνωση, ανέφερε ότι γαλλικό πλοίο παρενοχλήθηκε από τρεις Τουρκικές φρεγάτες, οι οποίες συνόδευαν το αμφιλεγόμενο εμπορικό πλοίο.

Υπενθυμίζεται πως τη μέρα που έλαβε χώρα το συγκεκριμένο περιστατικό, οι Γαλλικές αρχές, κατήγγειλαν την Τουρκία, πως το στρατιωτικό της προσωπικό παρενόχλησε το πλοίο τους. Η Τουρκία, από την πλευρά της, διαψεύδει το γεγονός αυτό, όπως, επίσης, και ότι παρέδιδε στρατιωτικό εξοπλισμό παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι, στις αρχές Ιουλίου, ανέφερε πως τα Τουρκικά πλοία αντί να παρεμποδίζουν, υποστήριζαν τις νατοϊκές προσπάθειες για την εφαρμογή του εμπάργκο – ενάντια δηλαδή στις Γαλλικές κατηγορίες.

Μετά το μπαράζ ανακοινώσεων μεταξύ των 2 χωρών αλλά και συμμάχων τους, το ΝΑΤΟ, διέταξε σχετική έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, το περιεχόμενο της οποίας έρευνας, όμως, παραμένει απόρρητο. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ, αρνείται να κάνει επί τούτου κάποιο επιπλέον σχόλιο.

Το αξιοσημείωτο μέχρι στιγμής, σχετικά με το ζήτημα αυτό, είναι πως η Γαλλία όπως επίσης και άλλα κράτη μέλη της συμμαχίας, βλέπουν την Τουρκία του Ερντογάν, ως μια δύναμη που συμπεριφέρεται ενάντια στις αρχές και τα συμφέροντα της συμμαχίας.

Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έρχεται μονίμως σε σύγκρουση με κράτη μέλη της συμμαχίας πάνω σε μεγάλο αριθμό ζητημάτων. Αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας είναι η αγορά των ρωσικών S-400, η παραβίαση του εμπάργκο στη Λιβύη, η εμπλοκή στον πόλεμο με τη χρήση μισθοφόρων, καθώς και οι συνεχόμενες παραβιάσεις σε Κυπριακή ΑΟΖ και ελληνικό FIR.

H Άγκυρα φαίνεται να δέχεται και να επιβεβαιώνει με κάθε τρόπο ότι είναι το «προβληματικό παιδί» της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Οι απαιτήσεις της Γαλλίας

Η Γαλλίδα υπουργός άμυνας, Φλορένς Παρλί, ανέφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις αρχές του Ιούλη, ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει την Άγκυρα να συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να «παραβιάζει» τους κανονισμούς του. Από τη στιγμή που η συμμαχία δεν προβλέπει κάποιο μηχανισμό αποβολής κράτους μέλους της, στην περίπτωση της Τουρκίας, αυτό που θα μπορούσε να συμβεί είναι η απόσυρση σημαντικών οπλικών συστημάτων από το έδαφος της, όπως ραντάρ, πυραύλους «patriot» και τα αεροσκάφη τύπου «AWACS». Αν και η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει κάνει θεαματικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, μία πιθανή απόσυρση νατοικών εξοπλισμών θα της κόστιζε τα μέγιστα στον αμυντικό τομέα.

Από τη μεριά του Γάλλος υπουργός εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, πρότεινε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, να σκεφτούν το ενδεχόμενο να επιβάλουν «καινούργιες κυρώσεις» στην Άγκυρα.

Για τη Γαλλία, όπως και για μεγάλο μέρος της δύσης, η Ρωσία παραμένει ο σημαντικότερος αντίπαλος. Συνεπώς, η αμφιθυμία της Άγκυρας, να επιμένει στο να είναι με το ένα «πόδι» στη δύση και με το άλλο στη Ρωσία, είναι ίσως το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις μεταξύ τους σχέσεις.

Η έπαρση Ερντογάν

Η Τουρκία, παρόλα αυτά, θεωρεί τον εαυτό της αρκετά «μεγάλη» δύναμη ώστε να συνετιστεί με τις υποδείξεις και τις επιταγές τρίτων χωρών. Έχοντας καθαρή επίγνωση των δυνατοτήτων και της στρατηγικής της σημασίας, μοχλεύει τη δυναμική αυτή, έτσι ώστε σαν αποτέλεσμα, να θεωρεί πως έχει ξεκάθαρα ανεξάρτητη πορεία από εκείνη των άλλων συμμαχικών κρατών.

Η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη Βορειοατλαντική συμμαχία πράγμα που σε συνδυασμό με τη γεωγραφική της θέση, την καθιστά ως σύμμαχο «κλειδί» για την καθιέρωση των νατοϊκών συμφερόντων σε ζωτικής σημασίας περιοχές όπως η Μεσόγειος και η Μαύρη θάλασσα.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Τούρκου πρέσβη στο Παρίσι, Ισμαήλ Χακί Μούσα, που δείχνουν την έπαρση της Τουρκικής πλευράς: Φανταστείτε το ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία! Δε θα είχατε ΝΑΤΟ!

Ενδεχόμενη ρήξη ΝΑΤΟ-Τουρκίας, είναι μια επιλογή που καμία πλευρά δεν επιθυμεί. Παρόλα αυτά, το ρίσκο για μια μελλοντική ρήξη μεταξύ Δύσης και Τουρκίας, δε θα είναι και τόσο μακρινό σενάριο εάν οι μεταξύ τους προστριβές συνεχιστούν επί αόριστον σε βάθος χρόνου.

Πληροφορίες από το Reuters

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.