”Η Τουρκία θα στείλει τους S-400 στη Λιβύη για να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις”

Η Τουρκία θα μπορούσε να αναπτύξει ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400 στη Λιβύη σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο εμπειρογνώμονας για τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, Basel Haj Jasem.

Η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει την Άγκυρα με κυρώσεις και απέβαλε την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής και λειτουργίας των τελευταίων αεροσκαφών F-35 πέρυσι, αφού η Τουρκία αγόρασε τα S-400, τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι δεν είναι συμβατά με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και απειλούν τις μυστικές δυνατότητες των νέων μαχητικών αεροσκαφών.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να πουλήσει τους πυραύλους S-400 σε τρίτους, να τους αναπτύξει σε άλλη χώρα ή να δεσμευτεί γραπτώς να μην ενεργοποιήσει το σύστημα.

“Ένα από τα πιο ευεργετικά σενάρια που μπορεί να γίνει αποδεκτό από τα τρία βασικά μέρη, είναι η ανάπτυξη του συστήματος S-400 στη Λιβύη σύμφωνα με τις στρατιωτικές συμφωνίες και τις συμφωνίες ασφάλειας μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης και μετά από συμφωνία με τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον”, δήλωσε ο Jasem σε άρθρο που γράφτηκε για το Daily Sabah.

Η Τουρκία και η Ρωσία υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση της Λιβύης μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και του αυτοσχέδιου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), αντίστοιχα.

“Δεδομένου ότι διακυβεύονται περισσότερα από ένα πυραυλικό σύστημα, η Άγκυρα θέλει να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, προτιμώντας να μην διακινδυνεύσει τις σχέσεις της και από τις δύο πλευρές εις βάρος της άλλης”, δήλωσε ο Jasem.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.