Ρωσία: Η συνταγματική αναθεώρηση του Πούτιν επικυρώθηκε με ποσοστό 77,92%

Με ποσοστό 77,92% επικύρωσαν οι Ρώσοι τη συνταγματική αναθεώρηση που κυρίως επιτρέπει στον Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036, σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση που ανακοινώθηκε σήμερα και αποτελεί ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται ως «ψέμα» από την αντιπολίτευση.

Μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων, το «όχι» συγκεντρώνει 21,27%, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς της Εκλογικής Επιτροπής, ενώ το ποσοστό της συμμετοχής κυμάνθηκε γύρω στο 65%.

Η ψηφοφορία, που προβλεπόταν αρχικά να διεξαχθεί τον Απρίλιο, αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19 και για να αποφευχθεί μια υπερβολικά μεγάλη συρροή στα εκλογικά τμήματα, πραγματοποιήθηκε σε διάστημα μιας εβδομάδας, μέχρι την Τετάρτη, και οι ψηφοφόροι έπρεπε να είναι εφοδιασμένοι με μάσκα και γάντια προστασίας.

Ουδέποτε υπήρξαν αμφιβολίες για την έκβαση που θα είχε το δημοψήφισμα: η αναθεώρηση είχε εγκριθεί στις αρχές του χρόνου από τη νομοθετική εξουσία και το νέο κείμενο του Συντάγματος διατίθεται ήδη προς πώληση στα βιβλιοπωλεία.

Μία από τις πιο επίμαχες τροπολογίες δίνει στον Βλαντίμιρ Πούτιν την επιλογή να διεκδικήσει δύο επιπλέον θητείες μετά τη λήξη της τρέχουσας, το 2024, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να παραμείνει στο Κρεμλίνο μέχρι την ηλικία των 84 ετών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.