Ο αιγυπτιακός στρατός έτοιμος να μπει στη Λιβύη και να πετάξει τους Τούρκους στη θάλασσα

Προετοιμάζεται για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη η Αίγυπτος, με τα μηνύματα από την αντίπαλη πλευρά, των Τουρκολίβυων και της Τουρκίας, να είναι πολεμικά.

Η ισλαμιστική κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη, βρίσκεται στη μέση των σχεδίων για την κατάληψη της Σύρτης.

Αυτή η παραλιακή πόλη λιμάνι θεωρείται είναι το κλειδί για τα πετρέλαια της Λιβύης.

Εάν η ισλαμιστική κυβέρνηση με την βοήθεια των Τούρκων ξεκινήσει επίθεση με στόχο την κατάληψη της πόλης, τότε θα άνοιγε ο δρόμος για αιγυπτιακές αεροπορικές επιθέσεις κατά των δυνάμεων της Τρίπολης, ανέφεραν πολλές πηγές.

Όπως έγινε την Παρασκευή γνωστό, εάν η ισλαμιστική τουρκολιβυκή κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και οι Τούρκοι σύμμαχοί τους κινηθούν προς την Τζούφρα, αυτό θα ήταν το έναυσμα για την άμεση και χωρίς χρονοτριβή, στρατιωτική επέμβαση των Αιγυπτίων στη Λιβύη.

Αυτό αποκάλυψε το βράδυ της 25 Ιουνίου, ο ταξίαρχος ε.α. των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου Μοχάμεντ Κασκούς, τώρα καθηγητής εθνικής ασφάλειας στη στρατιωτική ακαδημία, ενώ ακολούθησε η γνωστοποίηση της ύψιστης ετοιμότητας του αιγυπτιακού στρατού από τον υπουργό Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία θέλει να αναλάβει τον έλεγχο όλων των κύριων στρατιωτικών βάσεων στη Λιβύη, κάτι που δεν επιτρέψει ποτέ ο πρόεδρος Αλ Σίσι.

Προς το παρόν, η Άγκυρα ελέγχει ήδη τις αεροπορικές βάσεις Μιτίγκα (αεροδρόμιο Τρίπολης) και Αλ Ουατίγια, καθώς και το λιμάνι της τουρκολιβυκής πόλης Μισράτα, το οποίο έχει καταστεί ναύσταθμος για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και κύριο κέντρο εφοδιασμού για την αποβίβαση όπλων από την Τουρκία και Τζιχαντιστών από τη Συρία.

Ο Κασκούς πιστεύει ότι οι Τούρκοι, που βρίσκονται πίσω από την ισλαμιστική κυβέρνηση, ετοιμάζονται να καταλάβουν την αεροπορική βάση στην Τζούφρα, που βρίσκεται στο κέντρο της Λιβύης και αυτό θα έχει τεράστια στρατηγική σημασία.

Το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Σίσι, διαμήνυσε ότι η «κόκκινη γραμμή» στη Λιβύη είναι η Σύρτη και η Τζούφρα.

«Εάν το πετύχουν αυτό με κάποιον τρόπο, θα απειλήσουν άμεσα τις αιγυπτιακές δυνάμεις που ευρίσκονται στην βάση Μπαρανί, ενώ θα νομιμοποιήσουν άμεσα όλες τις αιγυπτιακές στρατιωτικές ενέργειες κατά την άσκηση του δικαιώματος αυτοάμυνας», τόνισε ο Αιγύπτιος στρατιωτικός.

Ο ίδιος ειδικός υπενθύμισε τις δυνατότητες της δυτικής στρατιωτικής περιοχής της Αιγύπτου.

Διευκρίνισε ότι το Κάιρο ελέγχει χερσαία σύνορα, μήκους 1200 χιλιομέτρων, με έναν μεγάλο αριθμό δυνάμεων και εξοπλισμού που μπορούν να αναπτυχθούν το συντομότερο δυνατό προκειμένου να διατηρηθεί η «κόκκινη γραμμή» που έθεσε ο πρόεδρος Σίσι.

«Οι ικανότητές αυτών των δυνάμεων μας, όπως είδαμε και σε πολλές ασκήσεις, αντιστοιχούν στο έργο που θα κληθούν αν αντιμετωπίσουν», τόνισε ο ειδικός.

Ο Κασκούς σημείωσε επίσης ότι στην επικράτεια της Λιβύης υπάρχει μεγάλος αριθμός ακραίων ισλαμιστών, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την Αίγυπτο.

Τόνισε δε ότι «η επέμβαση της Τουρκίας στις υποθέσεις της Λιβύης και η μεταφορά τζιχαντιστών από τη Συρία με την βοήθεια της Άγκυρας, έχει επιδεινώσει πολύ επικίνδυνα την κατάσταση.

»Επομένως, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το Κάιρο για την πρόθεση του να διατηρήσει την εθνική του ασφάλεια».

Στο τέλος ο Κασκούς τόνισε αυτό που δήλωσε και ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος ότι «κανείς δεν πρόκειται να εκτελέσει αυτά τα καθήκοντα αντί της ίδιας της Αιγύπτου».

Αιγύπτιος ΥΠΑΜ: «Ύψιστα επίπεδα ετοιμότητας στον αιγυπτιακό στρατό»

Ο Αιγύπτιος υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ Ζάκι κάλεσε τις στρατιωτικές δυνάμεις να διατηρήσουν τα υψηλότερα επίπεδα ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις και τις κρίσεις στην περιοχή και να προστατεύσουν τους πυλώνες της αιγυπτιακής εθνικής ασφάλειας.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Άμυνας δήλωσε κατά τη διάρκεια της αποφοίτησης νέων στρατιωτών στη Στρατιωτική Ακαδημία «Νάσερ»:

«Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις θα υποστηρίζουν πάντα τους αραβικούς και ισλαμικούς σκοπούς του έθνους τους», επισημαίνοντας την ανάγκη «να διατηρηθούν τα υψηλότερα επίπεδα αποτελεσματικής επιχειρησιακής ετοιμότητας για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων και κρίσεων στην περιοχή και για την προστασία των πυλώνων της Αιγυπτιακής εθνικής ασφάλειας».

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Άμυνας επεσήμανε:

«Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις θέλουν να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις στα συστήματα προετοιμασίας και εξειδίκευσης ηγετών και αξιωματικών και να θέσουν τα θεμέλια και τα επιστημονικά προγράμματα που μεγιστοποιούν τις υλικές ικανότητές τους με βάση τα μυαλά που είναι εξοπλισμένα με επιστήμη και γνώση, σκληρή δουλειά και μόνιμη προθυμία για την προστασία της ασφάλειας της πατρίδας και τη διατήρηση των αγιοτήτων της».

Σημείωσε ότι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις: «σήμερα κατέχουν εξέχουσα θέση μεταξύ των στρατών του κόσμου, με τις δυνάμεις ασφαλείας τους, τις ειδικές ικανότητες και τον προηγμένο οπλισμό, που τους επιτρέπουν να εκπληρώσουν τις ιστορικές ευθύνες και τα καθήκοντά τους για τη διατήρηση της ασφάλειας του έθνους».

Τα σχόλια του Ζάκι έρχονται σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι κάλεσε τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να προετοιμαστούν για επιχειρήσεις εντός και εκτός της χώρας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.