Ο Ερντογάν ζήτησε από τον εμίρη του Κατάρ τα διπλά λεφτά για τον πόλεμο στη Λιβύη

Λίγο μετά τις σαββατιάτικες δηλώσεις του Αιγυπτίου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που προειδοποίησε με στρατιωτική εμπλοκή της Αιγύπτου στη Λιβύη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων του Κατάρ συζήτησαν τις «στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τρόπους ενίσχυσης και ανάπτυξής τους» όπως και περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το The Arab Weekly, ο πραγματικός λόγος του τηλεφωνήματος Ερντογάν ήταν να ζητήσει από τον Καταριανό εμίρη να διπλασιάσει τη χρηματοδότηση του στη στρατιωτική επιχείριση της Τουρκίας στη Λιβύη.

Τα ισλαμιστικά καθεστώτα Τουρκίας και Κατάρ συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Το ίδιο ισχύει και για το «αδελφό» τους καθεστώς του Φαγιέζ αλ Σαράτζ στη Λιβύη, που εδρεύει στην Τρίπολη και υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Τουρκία και το Κατάρ.

Πρώην Τούρκος διπλωμάτης, που μίλησε στο The Arab Weekly υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είκασε ότι το τηλεφώνημα εστίασε στα οικονομικά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Ερντογάν «δεν πτοείται στα αιτήματά της για περισσότερα χρήματα από τη Ντόχα για να διατηρήσει τη δυναμική των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία και τη Λιβύη».

Σύμφωνα με γνωρίζοντες την τουρκική πολιτική, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τη σύγκρουση στη Λιβύη, και προηγουμένως τη σύγκρουση στη Συρία, για να πιέσει το Κατάρ να του προσφέρει τεράστια χρηματικά ποσά.

Αυτό το πετυχαίνει υπενθυμίζοντας και προειδοποιώντας την ηγεσία του Κατάρ ότι το ισλαμικό στρατόπεδο, που υποστηρίζεται από τη Ντόχα, θα μπορούσε να υποστεί μια ήττα που θα ήταν καταστροφική για αυτούς, επιτρέποντας στους αντιπάλους τους να θέσουν υπό τον έλεγχό τους στρατηγικές περιοχές στην περιοχή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.