Διέρρευσαν σελίδες από το βιβλίο του Μπόλτον: Ποιες υπηρεσίες πρόσφερε στον Ταγίπ Ερντογάν;

Στο βιβλίο του με τίτλο “The Room Where It Happened,” ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον περιγράφει διάφορα επεισόδια όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την προθυμία του να σταματήσει έρευνες για «εγκληματικές πράξεις» ξένων χωρών και ξένων ηγετών.

Μερικές σελίδες του βιβλίου διέρρευσαν στις εφημερίδες New York Times και Wall Street Journal.

Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία και ανάμεσα σε αυτούς τους ηγέτες, στους οποίους έκανε χάρες ο κ. Τραμπ, είναι ο πρόεδρός της, Ταγίπ Ερντογάν

«Στην πραγματικότητα», γράφει, ήταν πρόθυμος να σταματήσει δικαστικές υποθέσεις, «για να προσφέρει προσωπικές εύνοιες σε δικτάτορες που του άρεσαν». Ο κ. Μπόλτον αναφέρει  συγκεκριμένα υποθέσεις που αφορούσαν μεγάλες εταιρείες στην Κίνα και την Τουρκία, όπως σημειώνει η εφημερίδα New York Times, που κάνει την αποκάλυψη.

«Το μοτίβο έμοιαζε με παρεμπόδιση της δικαιοσύνης ως τρόπο ζωής, τον οποίο δεν μπορούσαμε να δεχτούμε», γράφει ο κ. Μπόλτον, προσθέτοντας ότι ανέφερε τις ανησυχίες του στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ.

Ο κ. Μπόλτον, ωστόσο, δεν είχε τίποτα άλλο παρά περιφρόνηση για τους Δημοκρατικούς, που κατηγόρησαν τον κ. Τραμπ, λέγοντας ότι ακολούθησαν «κακή πρακτική», περιορίζοντας την έρευνά τους στο ζήτημα της Ουκρανίας και προχωρώντας πολύ γρήγορα για τους δικούς τους πολιτικούς λόγους.

ΕΙΔΗΣΗ: ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙς ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Αντ ‘αυτού, είπε ότι θα έπρεπε επίσης να εξετάσουν πώς ο κ. Τραμπ ήταν πρόθυμος να παρέμβει σε έρευνες για εταιρείες όπως η τουρκική Halkbank για να ευνοήσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ή την ZTE της Κίνας για να ευνοήσει τον κ. Σι Τζινπίνγκ.

Ο κ. Τραμπ δεν φαίνεται να γνωρίζει, για παράδειγμα, ότι η Βρετανία είναι πυρηνική δύναμη και κάποια φορά ρώτησε αν η Φινλανδία είναι μέρος της Ρωσίας, γράφει ο κ. Μπόλτον.

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας υποστηρίζει ότι ήρθε πιο κοντά στην απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από το ΝΑΤΟ από ό, τι ήταν προηγουμένως γνωστό.

Ισχυρίζεται ότι ακόμη και κορυφαίοι σύμβουλοι του, που θεωρούν τον εαυτό τους πιστό στον κ. Τραμπ, τον κοροϊδεύουν πίσω από την πλάτη του.

Κατά τη συνάντηση του κ. Τραμπ το 2018 με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το βιβλίο, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έγραψε στον κ. Μπόλτον ένα σημείωμα που υποτιμούσε τον πρόεδρο, λέγοντας: «Λέει μπούρδες» (“He is so full of shit”).

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.