Bloomberg: Σε επίπεδο ρεκόρ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας

Ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην ιστορία της κατέγραψε τον Απρίλιο η Τουρκία, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού παρέλυσαν την οικονομική δραστηριότητα, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν και οι φορολογικές αναβολές μείωσαν τα κρατικά έσοδα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, η κεντρική Κυβέρνηση της Τουρκίας παρουσίασε μηνιαίο δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 43,2 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (6,3 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Απρίλιο, ελαφρώς πιο κάτω από το έλλειμμα ρεκόρ ύψους 43,7 δισεκατομμυρίων λιρών που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα.

Τον περσινό Απρίλιο, το δημοσιονομικό έλλειμμα είχε ανέλθει στα 18,3 δισ. τουρκικές λίρες, ενώ το έλλειμμα για ολόκληρο το 2019 είχε αγγίξει τα 123,7 δισ. λίρες.

Η Τουρκία, σύμφωνα με το Bloomberg, άρχισε σταδιακά να περιορίζει την διακίνηση των πολιτών της τον περασμένο Μάρτιο και ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ύψους 240 δισεκατομμυρίων λιρών (34,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που αποτελείται κυρίως από αναβολές φόρου για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την οικονομική «καταιγίδα» που προκάλεσε η πανδημία.

Στο μεταξύ, οι δαπάνες χωρίς τις πληρωμές τόκων αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 28,9%, σε ετήσια βάση, σε 91,4 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, για να καλύψει το διευρυμένο χάσμα στα δημόσια οικονομικά, το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αύξηση του δανεισμού, αντλώντας 60 δισεκατομμύρια λίρες τον περασμένο μήνα, ποσό διπλάσιο από τον αρχικό του στόχο.

Αναφέρει, επίσης, ότι τα έσοδα από φορολογίες σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση καθώς η Κυβέρνηση της Τουρκίας ανέβαλε την είσπραξη του εταιρικού φόρου και του φόρου εισοδήματος. Τα έσοδα ανήλθαν σε 49,1 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες τον Απρίλιο, σε σύγκριση με 48,8 δισ. λίρες ένα χρόνο νωρίτερα.

Τέλος, το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 13,1%, σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο, δείχνοντας αύξηση σε πραγματικούς όρους μετά την προσαρμογή τους με βάση τον πληθωρισμό, ύψους 10,9%.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.