Τραγική η κατάσταση στις ΗΠΑ με την ανεργία να έχει «χτυπήσει» κόκκινο

Στα 36 εκατομμύρια έχουν φθάσει οι άνεργοι στις ΗΠΑ, με επιπλέον τρία εκατομμύρια να έρχονται να προστεθούν στις στρατιές των ανέργων που έχει προκαλέσει το lockdown. Επιπλέον 842.000 άνθρωποι έχουν ζητήσει βοήθεια μέσω ανεξάρτητου ομοσπονδιακού προγράμματος το οποίο απευθύνεται σε αυτοαπασχολούμενους.

Παρά το εσπευσμένο άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας και τις διαδηλώσεις με όπλα σκληρών οπαδών του προέδρου Τραμπ, που απειλούν κυβερνήτες πολιτειών που εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στην προστασία της υγείας του πληθυσμού, η ανεργία δεν δείχνει να κοπάζει.

Στην πολιτεία της Τζόρτζια, μία από τις πρώτες που άρχισαν την επαναλειτουργία κλάδων της οικονομίας, ο αριθμός των επιδομάτων ανεργίας έφθασε τις 241.000. Στη Φλόριντα, που άνοιξαν τα εστιατόρια με 25% του δυναμικού, τα επιδόματα έφθασαν σχεδόν στις 220.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Η γνωστή επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομική δραστηριότητα θα συρρικνωθεί κατά 39% το δεύτερο τρίμηνο, από 34% της αρχικής πρόβλεψης. Εκτιμά ακόμη πως η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα φθάσει στο 25%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 15%.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed Ζερόμ Πάουελ ανακοίνωσε πως το 40% των αμερικανικών νοικοκυριών με εισόδημα λιγότερο των 40.000 δολαρίων τον χρόνο έχει απολέσει ένα εισόδημα τον Μάρτιο.

Η υγειονομική και οικονομική καταστροφή που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19 πλήττει περισσότερο τα φτωχά στρώματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η εικόνα αυτή δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ, όπου οι έννοιες κοινωνικό κράτος και δημόσια υγεία έχουν εδώ και δεκαετίες εκδιωχθεί από το λεξιλόγιο των κυρίαρχων πολιτικών.

Συνομιλώντας με συγγενικά μου πρόσωπα, από το Λονδίνο έως το Ισραήλ και τη Νότια Αφρική, οι οικονομικές επιπτώσεις στους απλούς ανθρώπους είναι πολύ μεγάλες.

Στη χώρα μας ήδη ακούγονται μειώσεις μισθών, παρά την υποτιθέμενη προστασία που παρέχει υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες το υπουργείο Εργασίας. Εργαζόμενοι και μάλιστα σε αρκετά προχωρημένη ηλικία καλούνται να εργαστούν τρεις αντί για τέσσερις εβδομάδες, φυσικά με μικρότερες αποδοχές. Δεν είναι μόνο τα λιγότερα ευρώ που καλούνται να φέρουν στο σπίτι.

Μειωμένη απασχόληση σημαίνει και λιγότερα ένσημα και ακόμη μεγαλύτερη απομάκρυνση από την προβλεπόμενη ψαλιδισμένη σύνταξη.

Η μετά Covid-19 εποχή δεν μπορεί να είναι μία από τα ίδια και… χειρότερα για όσους κράτησαν και κρατούν την κοινωνία-οικονομία όρθια.

Πηγή: naftemporiki.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.