«ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ιταλικό προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες

H Ιταλική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2019, συμφωνία που φαίνεται ότι θα δώσει τέλος στην τρίμηνη κρίση στις σχέσεις Ρώμης και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και η τελική απόφαση επαφίεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τονίζουν τα ιταλικά ΜΜΕ, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, η Κομισιόν δεν θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό επιβολή κυρώσεων προς τη Ρώμη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ, η «τεχνική συμφωνία» που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει έλλειμμα 2,04% και αναμένεται να επισημοποιηθεί αύριο Τετάρτη.

Μέχρι στιγμής, αναφέρουν πηγές κοντά στον Ιταλό πρωθυπουργό, «υπήρξε μόνο μια προφορική ανακοίνωση για τη συμφωνία από τους επιτρόπους Πιερ Μοσκοβισί και Βλάντις Ντομπρόφσκις».

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών εξηγεί ότι «τελευταία λέξη», ανήκει στους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας κατέθεσε χθες αναθεωρημένο προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις κυρώσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ήρθε σε συμφωνία με τους Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο, προς ικανοποίηση της Ευρώπης που επιθυμούσε να τερματιστεί η κόντρα με τη Ρώμη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό τον Οκτώβριο, εκτιμώντας ότι δεν θα μειωθεί το τεράστιο χρέος της χώρας και ότι οι δαπάνες της Ιταλίας για το 2019 δεν ήταν σύμφωνες με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί ανοίγοντας το δρόμο για μια «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP) με βάση το χρέος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με αναθεωρημένο προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες η Ιταλία Ένα βήμα πιο κοντά Ρώμη και Βρυξέλλες

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.