Με πλοκάμια και στην Ελλάδα το «σκάνδαλο» για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Μουντιάλ…

Συγκλονίζεται το παγκόσμιο ποδόσφαιρο από όσα διέρρευσαν από τη Γενική Εισαγγελία της Ελβετίας σε βάρος του ιδιοκτήτης της Παρί Σεν Ζερμέν Νασέρ Αλ Κελαϊφί που τυγχάνει και διευθύνων σύμβουλος της καταριανής «BeIN Media Group».

Οπως έγινε γνωστό, κατηγορείται για ποινικά αδικήματα και δοσοληψίες που είχε με τον πρώην γενικό γραμματέα της FIFA Ζερόμ Βάλκε, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί σε μεγάλο σκάνδαλο σε σχέση με τα τηλεοπτικά δικαιώματα των επόμενων Παγκοσμίων Κυπέλλων και ο οποίος έχει ήδη τιμωρηθεί από το 2016 με ποινή αποκλεισμού 12 ετών από το ποδόσφαιρο.

Ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί έχει κλείσει ένα σπουδαίο deal με το BeIN Sports για τα δικαιώματα των Μουντιάλ του 2026 και του 2030 αντί 480.000.000 ευρώ, ωστόσο νεώτερα στοιχεία για το σκάνδαλο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων έδειξαν ότι, μεταξύ άλλων, για να τα εξασφαλίσει φέρεται να έκανε δώρο στον Βάλκε μία βίλα στη Σαρδηνία αξίας επτά εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, για πρώτη φορά στην πενταετή έρευνα των δραστηριοτήτων της FIFA, οι Ελβετοί εισαγγελείς αποκάλυψαν ότι πιστεύουν ότι ο Βάλκε έλαβε ποσό ύψους 1,25 εκατομμυρίων ευρώ για να κατευθύνει τα δικαιώματα του Παγκόσμιου Κυπέλλου σε ευνοούμενους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα και την Ιταλία.

.

.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ελβετική Εισαγγελία έκανε την σχετική έρευνα εις βάρος του Αλ Κελαϊφί και ενός ακόμα επιχειρηματία των μέσων ενημέρωσης με τις κατηγορίες της δωροδοκίας, δωροληψίας, απάτης, πλαστογραφίας και κατάχρησης εξουσίας στην υπόθεση ανάθεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των προσεχών Μουντιάλ.

Πάντως, με δήλωσή του, ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν απάντησε στις κατηγορίες δηλώνοντας αθώος. «Υστερα από τρία εξαντλητικά χρόνια ερευνών, όπου συνεργάστηκε ανοιχτά και πλήρως με τον Γενικό Εισαγγελέα της Ελβετίας, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι όλες οι κατηγορίες για την κατανομή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 και του 2030 κατέπεσαν. Όπως έλεγα, ούτως ή άλλως, διαρκώς και επανειλημμένα για τρία χρόνια, καθώς δεν υπήρχε ούτε ένα στοιχεί. Έχω απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες περί δωροδοκίας και η υπόθεση έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα. Παρότι υπάρχει μία δευτερεύουσα κατηγορία, έχω κάθε προσδοκία πως θα αποδειχθεί κι αυτή αβάσιμη» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του ο Αλ Κελαϊφί.

euronews

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.