Αεροπορικό δυστύχημα στο Ιράν: Ήταν τρομοκρατική ενέργεια; Όλα τα σενάρια που εξετάζουν οι Ουκρανοί

Η έρευνα για την συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στην Τεχεράνη, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 176 άτομα, στρέφεται προς διάφορα σενάρια, ανάμεσά τους το ενδεχόμενο πλήγματος με αντιαεροπορικό πύραυλο, σύγκρουσης, έκρηξης στον κινητήρα ή και τρομοκρατικής ενέργειας με την πρόκληση έκρηξης στο εσωτερικό του αεροσκάφους, έγραψε σε ανάρτηση του στο Facebook ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας της Ουκρανίας Αλέξι Ντανίλοφ.

Οι Ουκρανοί ερευνητές θέλουν να αναζητήσουν συντρίμμια ρωσικού πυραύλου κοντά στον τόπο της τραγωδίας, καθώς πληροφορίες για την ύπαρξή τους εμφανίσθηκαν στο διαδίκτυο, δήλωσε ο Αλέξι Ντανίλοφ, προσθέτοντας ότι στην έρευνα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες που ερεύνησαν την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία το 2014.

Η αμερικανική εταιρεία καταγραφής του ίχνους πτήσης αεροσκαφών AIREON, έχει συλλέξει στοιχεία για το ίχνος της πορείας του αεροσκάφους Boeing 737 της Ukraine International Airlines (UIA).

Εκπρόσωπος της AIREON δήλωσε ότι η εταιρεία έχει θέσει τα συγκεκριμένα στοιχεία στη διάθεση των Αρχών

Το σύστημα ιχνηλάτησης της πορείας των αεροσκαφών που διαθέτει η εταιρεία λειτουργεί επί τη βάσει των δεδομένων που της παρέχει ένα δίκτυο δορυφόρων με περισσότερες λεπτομέρειες από τα στοιχεία που παρέχουν σχετικές ηλεκτρονικές σελίδες όπως η σελίδα FlightRadar24.

Το ενδιαφέρον των ειδικών εμπειρογνωμόνων που εξετάζουν τα αίτια που προκάλεσαν το αεροπορικό δυστύχημα εντοπίζεται στα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης.

Η AIREON διέθεσε την προηγούμενη χρονιά λεπτομερή στοιχεία, για την συντριβή του Boeing 737MAX των Αιθιοπικών Αερογραμμών που οδήγησαν στην καθήλωση του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών στις ΗΠΑ και τον Καναδά, μετά τις ομοιότητες που διαπιστώθηκαν με την πτώση ενός αεροσκάφους του ίδιου τύπου στην Ινδονησία.

Ο ιρανικός Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι το μοιραίο αεροπλάνο των ουκρανικών αερογραμμών είχε κάνει αναστροφή εξαιτίας ενός “προβλήματος”.

“Το αεροσκάφος, το οποίο κατευθύνθηκε αρχικά προς τη δύση για να βγει από την εναέρια περιοχή του αεροδρομίου, έκανε δεξιά στροφή μετά την εκδήλωση προβλήματος και βρισκόταν καθ’ οδόν για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο τη στιγμή της συντριβής του”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ιρανικός Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίησε ότι οι ουκρανικές Αρχές εξετάζουν διάφορα πιθανά σενάρια για τα αίτια της συντριβής του Boeing, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πολίτες επτά χωρών, κυρίως Ιρανών και Καναδών.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, ανάμεσα στα θύματα ήταν 82 υπήκοοι Ιράν, 63 Καναδά, 11 Ουκρανίας, 10 Σουηδίας, τρεις Γερμανίας και τρεις Βρετανίας.

Ο Ζελένσκι, απηύθυνε έκκληση να μην γίνονται προσπάθειες χειραγώγησης, να μη διαδίδονται φήμες, θεωρίες συνωμοσίας και πρόωρες εκτιμήσεις για το δυστύχημα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει να μιλήσει με τον Ιρανό ομόλογό του, τον Χασάν Ρουχανί, προκειμένου να του ζητήσει να ενταθεί η διμερής συνεργασία στην έρευνα για το δυστύχημα, το οποίο είχε τεθεί σε υπηρεσία πριν από τρία χρόνια.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή ΦΩΤΟ: Twitter/@Iranian_RCS

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.