«Independent»: Η Τουρκία εξυπηρετεί τη ρωσική ατζέντα στην Αν. Μεσόγειο

H απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη αντανακλά τις ανησυχίες του για τις ενεργειακές συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις οποίες μένει εκτός και τις φιλοδοξίες του για περιφερειακή ηγεμονία.

Ταυτόχρονα όμως εξυπηρετεί πλήρως τη ρωσική ατζέντα στην περιοχή.

Αυτό υποστηρίζει σε σχόλιό της η βρετανική εφημερίδα Independent, προειδοποιώντας παράλληλα τις ΗΠΑ, πως κινδυνεύουν να μείνουν πολύ πίσω στην μάχη του φυσικού αερίου.

Με την Τουρκία να γυρίζει την πλάτη της στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ η Μόσχα εμφανίζεται πιο ισχυρή πολιτικά από ό,τι ήταν εδώ και καιρό αναφέρει το άρθρο του Indipendent, που υπογράφει ο Ahmed Aboudouh, συντάκτης με ειδίκευση στα θέματα της Μέσης Ανατολής.

«Ανεξάρτητα από το εάν η Τουρκία θέλει να το παραδεχθεί ή όχι, η Ρωσία είναι έτοιμη να εκμεταλλευθεί τις περιφερειακές φιλοδοξίες της Άγκυρας προς δικό της όφελος.

»Η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, γύρω από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, έχουν αφήσει την ενεργειακά φτωχή Τουρκία ανήσυχη.

»Και η Μόσχα το γνωρίζει. Οι Ρώσοι είναι μετρ στην τέχνη της «διπλωματίας της αναστάτωσης και δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν τις φιλοδοξίες του Ερντογάν για να εμποδίσουν τα συμφέροντα της Δύσης στο νέο αυτό ενεργειακό κέντρο» εξηγεί ο Aboudouh.

Υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον EastMed στις 2 Ιανουαρίου, τονίζοντας πως πρόκειται για έναν αγωγό που συμβάλλει στην προσπάθεια της Ευρώπης να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία.

«Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατανοεί ότι η διπλωματική αυτή συνεργασία Ισραήλ- Ελλάδας θα καταλήξει στο να μπλοκάρει την πρόσβαση της Τουρκίας στον «μαραθώνιο του φυσικού αερίου και αυτό θα είναι πλήγμα για την Μόσχα» επισημαίνει ο αρθρογράφος και προσθέτει πως: «υπάρχει πλέον ένα αποφασιστικό και άνευ προηγουμένου ρήγμα στην περιοχή με την Ρωσία και την Τουρκία στη μία πλευρά και τις ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο στην άλλη».

Όπως αναφέρει οι ΗΠΑ προσπαθούν να αντικρούσουν τα ρωσικά συμφέροντα, γνωρίζοντας πως χρειάζεται να διατηρήσουν παρουσία στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης, αλλά η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να σταθεί εμπόδιο στους Αμερικανούς προσφέροντας στη Ρωσία δωρεάν πρόσβαση στη Νότια Ευρώπη.

«Εάν η Ουάσιγκτον θέλει πραγματικά να κατανοήσει τα ρωσικά κίνητρα, δεν χρειάζεται να κοιτάξει πέρα από τη Λιβύη.

»Η όλη διαμάχη στη χώρα, όπου ο Χάφταρ προελαύνει προς την Τρίπολη, έχει να κάνει με την πλούσια σε φυσικό αέριο Ανατολική Μεσόγειο».

Στη Λιβύη με τη στήριξη της Τουρκίας οι Ρώσοι ανεβάζουν το παιχνίδι και προσπαθούν να κυριαρχήσουν και στις δύο πλευρές.

Και όλα αυτά «την ώρα που ο Τραμπ είναι απασχολημένος να καθησυχάζει τον Ερντογάν στη Συρία.

«Αυτό θα πρέπει να σταματήσει πριν να είναι πολύ αργά» καταλήγει ο αρθρογράφος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.