Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Με ποιες χώρες έρχεται αντιμέτωπος ο Ερντογάν με αυτή την κίνηση

Τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, το τι ώθησε την Άγκυρα σε αυτή την κίνηση, τις συνέπειες και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο, περιγράφει σε ρεπορτάζ του το Reuters.

rej

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκυρα με την υπογραφή του μνημονίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης ήθελε να προκαλέσει συναγερμό στην Ελλάδα και την Κύπρο προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να παίξει σκληρά και να επιβάλλει νέες διαπραγματεύσεις για τις χρόνιες διαμάχες της με τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με το Reuters, με την κίνηση αυτή η Τουρκία έβαλε ένα σημαντικό εμπόδιο, στις προσπάθειες της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου να κατασκευάσουν τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Το μήνυμα της Τουρκίας ήταν ξεκάθαρο προς την Ε.Ε., την Αίγυπτο και το Ισραήλ ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να γίνει εκμετάλλευση στα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου και να δοθεί ενεργειακό πλεονέκτημα σε άλλα κράτη.

Όπως γράφει το πρακτορείο Reuters: «Ταυτόχρονα με το να βάζει την Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα και την Κύπρο (σ.σ. η συμφωνία με την Τρίπολη) επιδεινώνει τις εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ε.Ε. και προστίθεται στις τρέχουσες διαμάχες για την μεταναστευτική πολιτική και τα ευρύτερα ερωτήματα για τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Το Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters, ήταν πιο επιφυλακτικό για την κίνηση της Τουρκίας στην Λιβύη. Σύμφωνα με αναλυτές, ένας λόγος γι’ αυτή τη στάση μπορεί να είναι ότι το Τελ Αβίβ επιθυμεί να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για την Άγκυρα σε περίπτωση που ο αγωγός EastMed γίνει μη βιώσιμος και τότε χρειαστεί να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω τουρκικού εδάφους.

«Η Ρωσία είναι ένα άλλο κομμάτι του παζλ. Την ώρα που Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε αντίθεση για την Συρία, συντονίζονται στην ενεργειακή πολιτική και η Μόσχα είναι πρόθυμη να αφήσει την Τουρκία να γίνει ενεργειακός κόμβος. Αλλά η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης βάζει τις δύο χώρες σε αντίπαλα στρατόπεδα στην Λιβύη όπου η Ρωσία προσανατολίζεται προς τον Χαφτάρ. Η Ρωσία και η Τουρκία θα συζητήσουν την στρατιωτική υποστήριξη της Λιβύης σε μία σύνοδο τον επόμενο μήνα», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.