Δόγμα Ατατούρκ και… «αυτός που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους»

Τι άλλο θέλουμε από την Τουρκία δηλαδή; Τα λένε όλα ξεκάθαρα, δεν κρύβουν τα σχέδιά τους. Εμείς τι κάνουμε είναι το ερώτημα…

Ένα άκρως εμπρηστικό δημοσίευμα, με ένα νέο, προκλητικό χάρτη που αποτυπώνει τις βλέψεις της Τουρκίας στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, φιλοξενεί σήμερα το πρακτορείο Anadolu.

Στο άρθρο του Anadolu, που έρχεται λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση «ευφάνταστων» χαρτών της Μεσογείου από το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, επιχειρείται μια ανάλυση τη «συμφωνίας» με τη Λιβύη, η οποία περιγράφεται, μεταξύ άλλων, ως «χαστούκι στην Κύπρο», αλλά και στην Ελλάδα.

 

Στο κείμενο, που υπογράφει ο Τούρκος αναλυτής – δημοσιογράφος Μεχμέτ Α. Καντζί, επαναφέρεται το δόγμα Ατατούρκ («δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί»), ενώ υπογραμμίζεται ότι «αυτός που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους».

Ενθυμούμενος τη φράση του Ατατούρκ («δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί»), στη συνέχεια υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να επεκτείνει «τη γεωπολιτική γραμμή άμυνάς της σε μια μεγαλύτερη περιοχή».

Αυτή η περιοχή, συνεχίζει, «σχηματίζεται από το ένα άκρο της μεσογειακής “ασπίδας”», η οποία, κατά τον αρθρογράφο ξεκινά και καλύπτει «τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.