ΚΙΝΕΖΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ τις ΗΠΑ όσο το δυνατόν συντομότερο!

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας αποτελεί ένα “καυτό” πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ και των συμμάχων της, κάτι που ένας ανώτερος Κινέζος στρατιωτικός αξιωματικός να επιλύσει με έναν πολύ απλό τρόπο.

Ο Dai Xu, ανώτερος συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF) και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Ασφάλειας και Συνεργασίας, πρότεινε να χρησιμοποιηθεί η κινεζική ναυτική δύναμη για να αντιμετωπίσει τις επιχειρήσεις ελευθερίας ναυσιπλοΐας των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το πρακτορείο ειδήσεων Global Times.

“Εάν τα πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών εισέλθουν και πάλι στα κινεζικά χωρικά ύδατα, προτείνω να σταλούν δύο πολεμικά πλοία: το ένα για να το σταματήσει και ένα άλλο για να το εμβολίσει», είπε και προσέθεσε λέγοντας ότι “στα χωρικά μας ύδατα, δεν θα επιτρέψουμε στα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ να δημιουργήσουν οποιαδήποτε αναταραχή.”

Ο Dai, γνωστός για τις απόψεις του και την επιθετική αδιάλλακτη στάση του έναντι των συγκεκριμένων αυτών θεμάτων, ισχυρίστηκε ότι οι επιχειρήσεις ελεύθερης ναυσιπλοΐας των ΗΠΑ, ή όπως ονομάζονται “FONOPS” αποτελούν προκλήσεις που αποσκοπούν στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κίνας και όχι μια πραγματική προσπάθεια διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα.

Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών στέλνει τακτικά πολεμικά πλοία που πλέουν κοντά στα κινεζικά εδάφη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ενώ τα βομβαρδιστικά της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εκτελούν υπερπτήσεις “ρουτίνας” που συχνά προκαλούν και θέτουν σε επιφυλακή τα κινεζικά αεροσκάφη.

Η ρητορική του Dai στο συνέδριο που συμμετείχε φάνηκε να χαιρετίζει την αύξηση της έντασης στην περιοχή, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί με διάφορα περιστατικά μεταξύ αμερικανικών και κινεζικών πλοίων στην περιοχή, υποδηλώνοντας ότι η αντιπαράθεση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ευκαιρία στην ηπειρωτική Κίνα να καταλάβει και να προσαρτήσει την Ταϊβάν.

“Τέτοιες ενέργειες επιταχύνουν την ενοποίησης της Ταϊβάν, γι ’αυτό ας προετοιμαστούμε και θα περιμένουμε, μόλις προκύψει μια στρατηγική ευκαιρία, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να καταλάβουμε την Ταϊβάν. ”

Τα σχόλια του Dai σχετικά με τη χρήση βίας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας συνδέονται με το τρομερό περιστατικό στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν ένα κινεζικό και ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό σχεδόν συγκρούστηκαν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το συμβάν είχε λάβει χώρα στο αρχιπέλαγος των νησιών Σπράτλι, ανάμεσα στο Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, όταν το κινεζικό πολεμικό «πλησίασε σε απόσταση που δεν ξεπερνούσε τα 41 μέτρα» το αμερικανικό αντιτορπιλικό και απαίτησε να «εγκαταλείψει την περιοχή», ανέφερε ο Νέιτ Κρίστενσεν, εκπρόσωπος του Στόλου του Ειρηνικού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Επρόκειτο για «επιθετική», «επικίνδυνη» και «αντιεπαγγελματική» συμπεριφορά, πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι το «Decatur» αναγκάστηκε να «κάνει ελιγμό για να αποφευχθεί η σύγκρουση»….

Πηγή: https://www.protothema.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.