Βερολίνο: Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Την αλληλεγγύη της γερμανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα και την Κύπρο, σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, εξέφρασε σήμερα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άνταμπαρ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στις δύο χώρες που υπέγραψαν το μνημόνιο για την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Σε δηλώσεις της, η κ. Άνταμπαρ τόνισε πως το Βερολίνο “συμμερίζεται ρητά” τη θέση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο κάλεσε την Τουρκία και την Λιβύη “να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο”.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, “συμμεριζόμαστε ρητά την αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο στάση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και καλούμε την Τουρκία και την Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο. Η θέση μας είναι σαφής: οριοθετήσεις θαλασσίων περιοχών πρέπει να γίνονται – και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Μεσόγειο – βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου της θάλασσας και ιδιαίτερα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, παρακτίων κρατών είναι η σωστή λέξη”.

Ερωτηθείς για την ατζέντα του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρίνισε ότι αυτή καθορίζεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και γι’ αυτό δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται να θέσει το ζήτημα στο αυριανό Συμβούλιο.

Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το θέμα να συζητηθεί στο πλαίσιο του δείπνου εργασίας για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.

“Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η Τουρκία, με την πολύπλευρη σχέση που έχει με την ΕΕ, θα αποτελέσει θέμα”, είπε και πρόσθεσε πως εάν τεθεί, “αυτή είναι η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης”, παραπέμποντας στη δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.