Ο ΤΡΑΜΠ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ «ΛΟΥΚΕΤΟ» της κυβέρνησης για το τείχος

Σε δημόσιο διαπληκτισμό, μπροστά στις κάμερες, προχώρησε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ με τους επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με αφορμή το τείχος που θέλει να υψώσει στα σύνορα με το Μεξικό.

Κατά τη συνάντηση που είχε στο Οβάλ Γραφείο με τον Τσακ Σούμερ και τη Νάνσι Πελόζι, ο ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέβασε τους τόνους και απείλησε με διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης, αν το Κογκρέσο δεν ανάψει το «πράσινο φως» στη χρηματοδότηση, που όπως λέει χρειάζεται η κατασκευή του τείχους.

«Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε είναι μέσω εσάς, μέσω στρατού, μέσω όπως και αν θέλετε να το πείτε, θα κλείσω την κυβέρνηση», απείλησε ο Τραμπ.

«Δεν υπάρχει ασφάλεια στα σύνορα χωρίς το τείχος!» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, δηλώνοντας μάλιστα ότι θα ήταν «υπερήφανος» αν κατέβαζε τους διακόπτες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ασφάλεια των συνόρων.

«Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία», απάντησε η Πελόζι, η οποία θα αναλάβει τον Ιανουάριο την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων και υπενθύμισε τη θέση του κόμματός της: ούτε ένα δολάριο για το τείχος. Στη συνέχεια όμως ζήτησε να γίνουν εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις και προειδοποίησε να μην υπάρξει ένα «λουκέτο του Τραμπ», όπως το αποκάλεσε.

«Ένα τι;» την διέκοψε ο Αμερικανός πρόεδρος, για να λάβει μετά την απάντηση από την Πελόζι:

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να έχουμε μια δημόσια αντιπαράθεση ενώπιον των δημοσιογράφων», Τραμπ να της απαντάει με ειρωνία: ”

«Αυτό δεν είναι κακό πράγμα Νάνσι, το αποκαλούν διαφάνεια…», απάντησε ειρωνικά ο Τραμπ.

«Οι εκλογές έχουν συνέπειες, κύριε πρόεδρε», του υπενθύμισε λίγο αργότερα ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

«Ναι, και για αυτό η χώρα τα πηγαίνει τόσο καλά», απάντησε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ ζητάει 5 δισεκ. δολάρια, ποσό που κρίνεται υπερβολικό από τους Δημοκρατικούς. Αντιπροτείνουν να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό ποσό ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια των συνόρων, με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του τείχους.

Φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες των Δημοκρατικών επέμειναν στις θέσεις τους: «Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι το τείχος δεν αποτελεί τη λύση για την ασφάλεια των συνόρων και οι ειδικοί το δηλώνουν ξεκάθαρα», είπε ο Σούμερ.

«Αν επιμείνει στη θέση του και ζητά 5 δισεκατομμύρια για το τείχος, δεν θα υπάρξει τείχος, θα έχει κλείσιμο» της κυβέρνησης, πρόσθεσε, καταγγέλλοντας τα «καπρίτσια» του προέδρου.

Η συνάντηση αυτή ήταν η αρχή των επαφών του Τραμπ με το Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό που θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.