Δύσκολα τα πράγματα με την Τουρκία

Εγρήγορση αλλά και νηφαλιότητα στην Αθήνα για την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Άγκυρας που αμφισβητεί ανοικτά το Καστελόριζο – Το μήνυμα Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και η συνάντηση με τον Ντόναλτ Τράμπ.

Χωρίς αιφνιδιασμό και με υψηλό βαθμό ετοιμότητας χαράζει η Αθήνα τη στρατηγική της έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας και των διαδοχικών κινήσεων αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας από την Αγκυρα.

Κοινή εκτίμηση πολιτικών και διπλωματικών κύκλων αποτελεί ότι οι νέες τουρκικές προκλήσεις επιβαρύνουν περαιτέρω το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που είναι ήδη φορτισμένες από τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού εκ μέρους της Αγκυρας.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως η Τουρκία, πέραν της πίεσης που επιχειρεί να ασκήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση με μοχλό το προσφυγικό, επιδιώκει παράλληλα να «διμεροποιήσει» το πρόβλημα: έτσι μόνο μπορεί να εξηγηθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι τουρκικές αρχές δεν δραστηριοποιούνται ακόμη και όταν έχουν ενημέρωση από την ελληνική πλευρά για κινήσεις από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.

Υπό αυτό το πρίσμα, αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον πιθανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Μια συνάντηση, η οποία, πάντως, δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα.

  • Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στη Μαδρίτη για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και αύριο (Τρίτη) θα βρίσκεται στο Λονδίνο, έσπευσε να στείλει αυστηρό μήνυμα στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί την Αθήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι από τους λίγους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα παρακαθήσει στο γεύμα που οργανώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τιμήν των χωρών της Συμμαχίας που ξοδεύουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες εντός της Συμμαχίας.

Όπως ήδη προανήγγειλε από του βήματος του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ, χθες, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους νατοϊκούς συμμάχους να καταδικάσουν την προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας.

  • «Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας», σημείωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Η Άγκυρα αμφισβητεί ανοιχτά τις ΑΟΖ των Ελληνικών νησιών

Αργά, χθες, εξάλλου, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Αγκυρα χαρακτηρίζει το μνημόνιο με τη Λιβύη “σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας”,  θεωρεί “μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες τις ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις”, ενώ για πρώτη φορά επισήμως αποκαλύπτει τις προθέσεις της για το Καστελλόριζο, αμφισβητώντας πως τα ελληνικά νησιά δημιουργούν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

“Τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα ​​από τα χωρικά ύδατά τους και ότι η διαδρομή και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας”, ισχυρίζεται χαρακτηριστικά η Τουρκία.

Χρησιμοποιεί δε ως παράδειγμα το Καστελόριζο: “Το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του”, αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.