Πώς μπορεί μια «ψεύτικη είδηση» να αλλάξει την ατζέντα; Η Τουρκία είναι ένα καλό παράδειγμα. Η τουρκική κοινή γνώμη αυτή την εβδομάδα εστίασε σε μια είδηση, που κατά πάσα πιθανότητα δημιουργήθηκε από το Προεδρικό Μέγαρο με τη βοήθεια και της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των κεμαλιστών του CHP.
Ο αρχισυντάκτης της μεγάλης ημερήσιας εφημερίδας Sozcu δημοσίευσε μια «τρομερή πληροφορία» σύμφωνα με την οποία ηγετικό στέλεχος του CHP επισκέφτηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Παλάτι. «Ο Ερντογάν του υποσχέθηκε πως θα τον υποστηρίξει αν παρουσιαστεί ως ο νέος ηγέτης του CHP», ανέφερε το δημοσίευμα. Πρόκειται για πληροφορίες που αν ευσταθούν θα αποτελούν μια ακόμη παρέμβαση του Ερντογάν με στόχο να διατηρηθεί στην εξουσία.
Το όνομα του εν λόγω υψηλόβαθμού στελέχους δεν αποκαλύφθηκε στην αρχή, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε οργισμένος με την υπόθεση. «Όχι δεν υποδέχτηκα μέλη του CHP στο παλάτι. Ποτέ δεν παρεμβαίνω στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κομμάτων. Και αν κάποιος μπορεί να αποδείξει πως συναντήθηκαν με στέλεχος του CHP τότε θα παραιτηθώ. Αλλά αν οι πληροφορίες είναι ψευδείς θα παραιτηθεί ο πρόεδρος του CHP, κ. Κιλιντσάρογλου», ανέφερε σε υψηλούς τόνους.
Ο κ. Κιλιντσάρογλου είχε δηλώσει νωρίτερα πως γνωρίζει για αυτή τη μυστηριώδη επίσκεψη. Είχε μάλιστα δηλώσει πως γνωρίζει και το όνομα του στελέχους.
Πράξη Δεύτερη: Ο αρθρογράφος, με δεκαετίες εμπειρίας, δήλωσε πως εμπιστεύεται την πηγή, αποκαλύπτοντας, προς έκπληξη όλων, πως η πηγή του ήταν ένας άλλος δημοσιογράφος που ανήκε σε μια μικρή φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα. Παρά τα 60 χρόνια εμπειρίας του είναι παράξενο πως γνώριζε ότι ένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να είναι «πηγή πληροφοριών» για ένα γεγονός που δεν είχε καλύψει.
Πράξη Τρίτη: Ο εν λόγω δημοσιογράφος, που υπήρξε και η «πηγή», τελικά αποκάλυψε πως το στέλεχος που πήγε στο παλάτι ήταν ο Μουχαρέμ Ιντσε, αντίπαλος του Ερντογάν για την Προεδρία της χώρας στις εκλογές της 20ης Απριλίου του 2018. Αυτός έσπευσε αμέσως να διαψεύσει τις πληροφορίες, λέγοντας πως «αν κάποιος μπορεί να αποδείξει πως είχα συνάντηση με τον Ερντογάν στο παλάτι θα κρεμαστώ στην πλατεία Ταξίμ».
Τρία δημοσιεύματα που και τα τρία διαψεύστηκαν σε υψηλούς τόνους. Πάντως η ηγεσία του CHP πιστεύει πως πρόκειται για μια συνωμοσία εναντίον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο να το αποδυναμώσουν. «Δεν χρειαζόμαστε τέτοια πράγματα. Ο κ. Κιλιντσάρογλου από μόνος του αρκεί για να αποδυναμώσει το CHP», σχολίασε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως «αν και είναι πολύ “χαρούμενος” με τον αρχηγό του CHP, υποφέρει από την έλλειψη πραγματικής αντιπολίτευσης».
Οι πληροφορίες αποδείχθηκαν εντελώς ψευδείς. Ωστόσο εξαιτίας όλης αυτής της συζήτησης και της αντιπαράθεσης, τα εσωτερικά προβλήματα του κυβερνώντος κόμματος, η άνοδος των τιμών, οι νέοι φόροι και οι πιθανές αμερικανικές κυρώσεις λόγω της αγοράς των ρωσικών S400 από την Άγκυρα και η αιματοχυσία στη Συρία από τον τουρκικό στρατό και τους τζιχαντιστές δεν ήταν στην ημερήσια ατζέντα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά ούτε και στα κεντρικά ενδιαφέροντα της κοινής γνώμης. Εν ολίγοις, οι Ερντογαν και Κιλιντσάρογλου μπορεί να κέρδισαν, ο Μουχαρέμ σίγουρα έχασε, όμως οι πραγματικά μεγάλοι χαμένοι ήταν οι πολίτες της χώρας.