Από τη «μεσαία τάξη» στους «νοικοκυραίους»

Έχοντας διαψεύσει όλα τα οικονομικά της προεκλογικά αφηγήματα γύρω από τη “μεσαία τάξη”, η κυβέρνηση ερχεται κατόπιν εορτής να “τροποποιήσει” τις δεσμεύσεις της, για την ακρίβεια να “τροποποιήσει” την ταυτότητα της “μεσαίας τάξης” προσδιορίζοντάς την ιδεολογικά στο αφήγημα του “νόμος και τάξη”.

Καθώς καλείται να διαμορφώσει το οικονομικό πρόγραμμα με βάση το δικό της Προϋπολογισμό, ξεδιπλώνεται το πλάνο της για φοροελαφρύνσεις και μειώσεις εισφορών για τα υψηλά εισοδήματα, που εξανεμίζουν τα περιθώρια ελαφρύνσεων για τη “μεσαία τάξη” και συρρικνώνουν τα κοινωνικό μέρισμα για τους πιο αδύναμους. Επιρόσθετα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένες εισφορές.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις ενέργειες της κυβέρνησης ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τοποθέτησε τη μεσαία τάξη στο εισόδημα των 524 ευρώ μηνιαίως, ενώ αργότερα, επιχειρώντας να διορθώσει τη “γκάφα” ισχυρίστηκε ότι “η μεσαία τάξη δεν είναι οικονομικά στοιχεία, αλλά η μεσαία τάξη προσδιορίζεται και από την περιουσία και από τις επιλογές που η ίδια κάνει για τα άλλα πεδία της δημόσιας σφαίρας”. Λίγη ώρα αργότερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης το έκανε ακόμη πιο κυνικά σαφές: “Ο δικός μου ορισμός για τη μεσαία τάξη είναι αυτός που λέγαμε παλιά: οι νοικοκυραίοι”.

Αμφότεροι επιχειρούν να αποσυνδέσουν τη “μεσαία τάξη” από το εισόδημα που έχει συρρικνωθεί και να της προσδώσουν ιδεολογικά χαρακτηριστικά μέσα από τη βολική διαδικασία προσδιορισμού ενός συντηρητικού πολίτη στη βάση της ιδιοκτησίας του, της ασφάλειάς του, της θρησκείας του και των ηθικοπλαστικών αξιών. Όταν διαψεύδονται οι προεκλογικές υποσχέσεις, μπορούν να προσφέρουν στους “νοικοκυραίους”, για παράδειγμα, άγρια κρατική καταστολή εφόσον νωρίτερα τα ΜΜΕ έχουν διαμορφώσει το αφήγημα της “ανομίας”.

Στον κόσμο του Άδωνι και του Σταϊκούρα, μπορεί η ΝΔ να χρεοκόπησε τη χώρα και να καταδίκασε την κοινωνία σε φτωχοποίηση, μπορεί ακόμη και μετά την κρίση να αθετεί της υποσχέσεις της, όμως η κοινωνία μπορεί να καταναλώσει “εθνική υπηρηφάνεια”, προγονοπληξία, θρησκοληψία και ακραία καταστολή και έτσι να νιώσοει ευτυχισμένη. Έστω και με άδειες τσέπες…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.