Έρχεται σκληρό Brexit χωρίς αναισθητικό;

Τι θα δείξει η κάλπη της 12ης Δεκεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Μια νίκη του Συντηρητικού κόμματος αποτελεί το βασικό σενάριο για τους αναλυτές της Citi, αλλά η εμπειρία του 2017, με το αιφνίδιο αποτέλεσμα υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα, δείχνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια απόλυτου εφησυχασμού.

Επιδίωξη των Συντηρητικών είναι ένα ομαλό μεν, αλλά σκληρό Brexit έως το 2021, ενώ οι Εργατικοί πιθανότατα θα επιχειρήσουν να κρατήσουν τη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο, ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν φαίνεται πιθανό σενάριο, σχολιάζει η Citi.

Όσον αφορά τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας, τα δύο μεγάλα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ακολουθούν διαφορετική οικονομική ατζέντα. Οι Συντηρητικοί από τη μία έχουν οπισθοχωρήσει στις δεσμεύσεις για φορο-ελαφρύνσεις, ενώ οι Εργατικοί εμμένουν στις αυξήσεις φόρων. Ως αποτέλεσμα, και τα δύο σενάρια φαίνονται πλέον λιγότερο υποσχόμενα για την ανάπτυξη της οικονομίας από ό,τι στις αρχές της προεκλογικής καμπάνιας.

Η πορεία της οικονομίας μετά τις εκλογές θα είναι καθοριστική και για τις κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας ως προς τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής στη Βρετανία. Σύμφωνα με τη Citi, έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες για την άσκηση πιο χαλαρής πολιτικής, προβλέποντας μια μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έως τον Αύγουστο του 2021 και περισσότερες κινήσεις εντός του 2021.

Τέλος, η Citi είναι οριακά αισιόδοξη για τις προοπτικές της στερλίνας, αλλά και τις προοπτικές των βρετανικών μετοχών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.