«Βαθύ λαρύγγι» στο Λευκό Οίκο – Στη φόρα εμπιστευτικές συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ

Αναστάτωση στο Λευκό Οίκο προκαλούν οι συνεχιζόμενες διαρροές πληροφοριών από εμπιστευτικές συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ με ξένους ηγέτες. Τελευταίο κρούσμα αποτέλεσαν οι μάλλον ντροπιαστικές για τον Αμερικανό πρόεδρο αποκαλύψεις του Reuters σχετικά με τη συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σον Σπάισερ χαρακτήρισε τις διαρροές «πολύ ανησυχητικές» και τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος ερευνά σοβαρά την υπόθεση. Μίλησε για «παραβίαση σειράς πρωτοκόλλων και νόμων» και μετέφερε την προσωπική ανησυχία του Τραμπ για το γεγονός ότι λεπτομέρειες από συνομιλίες του με ξένους ηγέτες βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Το Reuters μετέδωσε ότι, στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά για να ρωτήσει τους συμβούλους τους σχετικά με τη συνθήκη New START προτού την καταγγείλει ως μια από τις «κακές συμφωνίες» της κυβέρνησης Ομπάμα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε ότι ο Τραμπ δεν γνώριζε για τη συνθήκη και δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος απλώς ζήτησε τη «γνώμη» των συμβούλων του.
Πρόκειται για τη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ, λεπτομέρειες της οποίας έρχονται στο φως της δημοσιότητας χωρίς τα όσα γίνονται γνωστά να κολακεύουν ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο. Πριν από λίγες ημέρες είχε αποκαλυφθεί και ότι ο Τραμπ έκλεισε το τηλέφωνο στον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκομ Τερνμπουλ έπειτα από έντονη αντιπαράθεση για μια συμφωνία για την επανεγκατάσταση προσφύγων.
Σε μεγαλύτερο όμως πονοκέφαλο και από τα ΜΜΕ εξελίσσεται για τον Τραμπ η αμερικανική Δικαιοσύνη, που το βράδυ της Πέμπτης απεφάνθη αρνητικά σχετικά με την εφαρμογή της προσωρινής απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ ταξιδιωτών και προσφύγων από επτά μουσουλμανικές χώρες. Το τριμελές συμβούλιο των δικαστών αποφάσισε ομόφωνα ότι η κυβέρνηση δεν παρουσίασε αποδείξεις που να τεκμηριώνουν τις ανησυχίες της για την εθνική ασφάλεια.
Η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν για μία ακόμη φορά έξαλλη. «Θα σας δω στα δικαστήρια! Η ασφάλεια του έθνους μας βρίσκεται σε κίνδυνο!» έγραψε στο Twitter. Ακόμη πιο έξαλλο θα πρέπει να τον έκανε η δήλωση του Μπομπ Φέργκιουσον, του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας της Ουάσιγκτον, που πρώτος προσέφυγε κατά του επίμαχου διατάγματος: “Τον είδαμε δυο φορές στα δικαστήρια και τον νικήσαμε”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.