Πόσο μπορεί να επιβιώσει η Ευρώπη χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο;

Εάν οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ιταλία σταματήσουν, η χώρα θα έχει μόνο 15 ημέρες πριν από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με την La Stampa. Ποια είναι η κλίμακα της ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό αέριο; Μπορούν οι ΗΠΑ να το αντικαταστήσουν;
«Στην Ιταλία, το μερίδιο των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου είναι περίπου 37%. Στη Γερμανία, είναι ελαφρώς μικρότερη, περίπου 28%. Οι γερμανικές εταιρείες μπορούν πραγματικά να… ζήσουν χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο για μια εβδομάδα περισσότερο από την Ιταλία», δήλωσε ο Petr Pushkarev, επικεφαλής αναλυτής της TeleTrade στο RT.com.

Το ερώτημα τέθηκε για πρώτη φορά από τη La Stampa, μετά τη θανατηφόρα έκρηξη στην αυστριακή μονάδα φυσικού αερίου την Τρίτη, η οποία προκάλεσε σοβαρή αναστάτωση στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Άλλες χώρες στην Ευρώπη εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο από ότι η Ιταλία, ή, η Γερμανία και θα αντέξουν ακόμη λιγότερο από τις δύο εβδομάδες της Ιταλίας, δήλωσε ο αναλυτής.

«Η εξάρτηση της Σλοβενίας, της Ελλάδας και της Ουγγαρίας βρίσκεται σε επίπεδο 41 έως 45%. Χωρίς φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα αντιμετωπίσουν ένα έντονο ενεργειακό έλλειμμα σε περίπου 10 ημέρες», δήλωσε ο Πουσκάρεφ.

Η Τσεχία, η Σλοβακία, η Φιλανδία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία είναι σχεδόν 100% εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο, πρόσθεσε ο αναλυτής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για να ενώσει αγωγούς φυσικού αερίου από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα (Trans-European Networks -TEN) για την παροχή σταθερών και ασφαλών προμηθειών αερίου στην ήπειρο, ανέφερε ο Ivan Karyakin, επενδυτικός αναλυτής της Global FX.

Η ίδια στρατηγική ακολουθείται από τη ρωσική Gazprom, η οποία παρότι είναι παραδοσιακός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών, ανέπτυξε εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η Ευρώπη είναι διχασμένη για το θέμα. Οι υποστηρικτές του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Γερμανία και οι αντίπαλοι είναι οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, τα κράτη της Βαλτικής και ορισμένες χώρες στο νότο.

«Εάν η Gazprom υλοποιήσει όλα τα έργα αγωγών της, τότε το αέριο αγωγών από τη Ρωσία θα πάρει σταθερά τη θέση του στο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης. Στη συνέχεια, θα ανταγωνιστεί το ΥΦΑ (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ, και το ρωσικό φυσικό αέριο έχει περισσότερες πιθανότητες να προσφέρει καλύτερες τιμές», δήλωσε ο Καριακίν στο RT.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η νέα δέσμη κυρώσεων κατά του Ιράν, της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας περιλαμβάνει κυρώσεις κατά της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τόνισε ο αναλυτής. Στην περίπτωση αυτή, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα είναι απλά δικαιολογίες για να αναχαιτίσουν το ρωσικό έργο Nord Stream 2 και άλλα έργα φυσικού αερίου.

«Βέβαια, οι Βρυξέλλες κατανοούν ότι η αντικατάσταση του ρωσικού αγωγού αερίου με το αμερικανικό LNG δεν αυξάνει, αλλά μειώνει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Πιθανότατα, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη συνεργασία με τη Gazprom. Αλλά και η Gazprom θα πρέπει να υποφέρει, εξαιτίας των κυρώσεων και της πίεσης των ΗΠΑ. Και η πίεση είναι μεγάλη και συνεχής», είπε ο Karyakin.

Σύμφωνα με τον Πουσκάρεφ, η ανάπτυξη προμηθειών ΥΦΑ από το Κατάρ και τις ΗΠΑ είναι σημαντική για την Ευρώπη, αλλά μόνο ως εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως στην Αυστρία.

«Το LNG είναι ακριβό. Θα κοστίσει στους καταναλωτές 50-70% περισσότερο από το φυσικό αέριο και απλά δεν απαιτείται σε μεγάλους όγκους ελλείψει τεχνικών προβλημάτων. Ως εκ τούτου, η Ουάσινγκτον έχει μηδενικές πιθανότητες να εξαφανίσει τη Ρωσία από την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου», δήλωσε ο Πουσκάρεφ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.