Γυναίκες καμικάζι ”χτυπούν” σε αγορά της Νιγηρίας

Γιώργος Ξανθιώτης

Δύο γυναίκες βομβίστριες αυτοκτονίας επιτέθηκαν στην αγορά μιας πόλης στην βορειοανατολική Νιγηρία, σκορπώντας τον θάνατο σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους, ενώ 53ακόμη είναι τραυματίες. Δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης η τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, αν και το συγκεκριμένο ενδεχόμενο φαντάζει πολύ πιθανό.

Σύμφωνα με τον Associated Press, η τρομοκρατική επίθεση αρχικά σημειώθηκε όταν, κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων που διοργάνωσε στην περιοχή ο μη κυβερνητικός οργανισμός Mohammed Maliya, μία από τις γυναίκες πυροδότησε τα εκρηκτικά της, οδηγώντας στον θάνατο 15 ανθρώπους.
Η γυναίκα αυτή έδειχνε χαλαρή ενώ περίμενε στην ουρά μαζί με τους υπόλοιπους ανθρώπους, δήλωσε ο Maliya.
Η δεύτερη βομβίστρια σκότωσε μεν μόνο τον εαυτό της, ωστόσο τραυμάτισε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που βρίσκονταν σε εκείνο το σημείο. Πολλοί από αυτούς μάλιστα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα και με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της Πολιτείας Μπόρνο, Βίκτορ Ισούκου, «συνολικά 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν (σ.σ. στον αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι δύο βομβίστριες) και 53 άλλοι τραυματίστηκαν».
Η επίθεση των δύο αυτών βομβιστριών πραγματοποιήθηκε σχεδόν 185 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Maiduguri της Νιγηρίας, όπου και σχηματίστηκε η ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.
«Οι εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρές που ακούστηκαν σε όλη την πόλη», δήλωσε ο Άχμαντ, κάτοικος της Μπίου. Παράλληλα ένας ακόμα κάτοικος της περιοχής, ο Ζάκαρι, ανέφερε τα εξής: «Άκουσα μια πολύ ισχυρή έκρηξη και είδα μαύρο καπνό να υψώνεται από την αγορά».
Η Μπόκο Χαράμ απαγάγει κατά κύριο λόγο γυναίκες και παιδιά, με απώτερο στόχο να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις περιοχών της αφρικανικής Ηπείρου.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Al Jazeera, Ahmed Idris, σε καμία τρομοκρατική επίθεση δεν έχει ληφθεί η ανάληψη της ευθύνης από την συγκεκριμένη οργάνωση, ωστόσο οι τοπικοί αξιωματούχοι θεωρούν πως πίσω από τις επιθέσεις κρύβεται η Μπόκο Χαράμ.
Ο Idris, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, συνεχίζει το ρεπορτάζ του αναφέροντας πως στόχος της οργάνωσης γίνονται ήρεμα και γαλήνια σημεία, όπως είναι οι τόποι λατρείας και τα σχολεία.
Είναι κοινό σημείο λοιπόν πως η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση, σε αντίθεση με τον ISIS που σχεδόν κάθε φορά παραδέχεται πως διέπραξε τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συμβαίνουν κατά κύριο λόγο σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των επιθέσεων του. Η αλήθεια πάντως είναι πως πολύ συχνά στέλνει γυναίκες, και ιδιαίτερα κορίτσια στην εφηβεία, να διαπράξουν βομβιστικές επιθέσεις.
Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης της Μπόκο Χαράμ το 2009, 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια ακόμα έχουν εκτοπιστεί μέχρι σήμερα.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας έχουν ενισχύσει τις δραστηριότητές τους ενάντια στην οργάνωση, ωστόσο οι αντεπιθέσεις αυξάνονται στα βορειοανατολικά της χώρας.
Εξάλλου, τα τελευταία οκτώ χρόνια, η πόλη Μπίου της Νιγηρίας έχει γίνει στόχος πολυάριθμων επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ. Πίσω στον Αύγουστο του 2015, ένας καμικάζι είχε επιτεθεί σε κοντινό χωριό στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους, ενώ είχε τραυματίσει και άλλους πενήντα από κοντινό χωριό. Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, μια έκρηξη που είχε σημειωθεί ξανά σε αγορά είχε φέρει το θάνατο σε 15 ανθρώπους και είχε τραυματίσει άλλους 21.
Τον Σεπτέμβριο του έτους που διανύουμε, η Διεθνής Αμνηστία έκανε δημόσια γνωστό ένα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο η Μπόκο Χαράμ ήταν υπαίτια για τουλάχιστον 400 θανάτους από τον μήνα Απρίλιο.
Την περασμένη εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε από τον στρατό της Νιγηρίας, έπειτα από επίθεση τζιχαντιστών εναντίον της θέσης τους στο χωριό Γκατζίμπο, ένας από τους άνδρες σκοτώθηκε ενώ ακόμα τρεις τραυματίστηκαν.
Εκτός από θανάτους, η εξτρεμιστική οργάνωση έχει επιφέρει και τεράστιες υλικές και πνευματικές ζημιές. Σύμφωνα με τη Unicef, περισσότερα από τα μισά σχολεία της Πολιτείας Μπόρνο είναι κλειστά, με αποτέλεσμα εκατομμύρια παιδιά να μην μπορούν να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους φέτος, απόρροια της συνεχούς απειλής της εξτρεμιστικής οργάνωσης.
Τον Δεκέμβριο του 2015, ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Μουχαμαντού Μπουχάρι, είχε καταστήσει σαφές πως ο στρατός της χώρας είχε, πρακτικά μάλιστα, νικήσει την Μπόκο Χαράμ.
Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Μπουχάρι είχε δηλώσει πως η μαχητική ομάδα δεν είχε τη δύναμη πλέον να επιτεθεί κατά των δυνάμεων ασφαλείας ή των πληθυσμιακών κέντρων.
Δύο χρόνια αργότερα, σε ερώτηση που του τέθηκε για τις επανειλημμένες τρομοκρατικές επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ο πρόεδρος δήλωσε πως πρόκειται για τα «τελευταία τινάγματα των ποδιών ενός αλόγου που πεθαίνει», εννοώντας ουσιαστικά πως η Μπόκο Χαράμ διανύει τις τελευταίες μέρες ζωής της, κάτι που δεν φαίνεται και πολύ πιθανό με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις.
Η Μπόκο Χαράμ, εξάλλου, αποτελεί μια από τις πιο θανατηφόρες τρομοκρατικές οργανώσεις του κόσμου.
 
Ποια είναι η Μπόκο Χαράμ;
Η Μπόκο Χαράμ είναι εξτρεμιστική ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην Αφρική και πιο συγκεκριμένα στη Νιγηρία, έχοντας οδηγήσει στο θάνατο μέχρι σήμερα 20.000 ανθρώπους, έχοντας καταστρέψει περισσότερα από 1.000 σχολεία και έχοντας εκτοπίσει περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Αρχηγός της είναι ο Αμπουμπακάρ Σεκάου. Η οργάνωση αυτή, πέρα από τη Νιγηρία, έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις και σε περιοχές του Τσαντ, του Νίγηρα και του Καμερούν. Διαθέτει 6.000 με 8.000 μαχητές, πολλοί από τους οποίους αποτελούν παιδιά και γυναίκες, ιδιαίτερα εφηβικής ηλικίας, που αναλαμβάνουν το σύνολο των βομβιστικών επιθέσεων στην αφρικανική Ήπειρο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1) http://www.aljazeera.com/news/2017/12/deaths-suicide-bomb-attacks-hit-market-biu-171202130304138.html

2) http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/108089/nigiria-gynaikes-kamikazi-skorpisan-ton-thanato

3) http://www.hurriyetdailynews.com/13-killed-in-suicide-bombing-at-northeastern-nigeria-market-123434

4) http://www.bbc.com/news/world-africa-35173618

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.