ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΟ επίκεντρο επαφών ΗΠΑ – Αβραμόπουλου

Εποικοδομητικές και παραγωγικές χαρακτήρισε τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τονίζοντας πως το μήνυμα που εστάλη είναι η κοινή επιθυμία για στενή συνεργασία στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια.
Σε συνέντευξή του στο CNN ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος και συναντήθηκε με ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, τόνισε πως οι σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ έχουν βαθιές ρίζες και μακρά ιστορία και η στενή συνεργασία θα συνεχιστεί στο μέλλον, σε κλίμα φιλίας και αλληλεγγύης.
Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας επεσήμανε πως, σήμερα περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι μετανάστες και περίπου 60 εκατομμύρια πρόσφυγες. «Πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα και στην Ευρώπη θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: αιφνιδιαστήκαμε στην αρχή, αλλά τώρα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Σε αυτή την περίοδο εργαστήκαμε στενά με τις αμερικανικές Αρχές για να υιοθετήσουμε τις ίδιες πρακτικές τις οποίες χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ το λιγότερο εδώ και 100 χρόνια» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος. Προσέθεσε πως οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη εμπειρία στα θέματα της μετανάστευσης, ότι η κατάσταση πλέον είναι πολύ πιο περίπλοκη, και «απαιτείται συνεργασία σε διεθνές επίπεδο και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε πως το μεταναστευτικό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και οι δύο βασικοί παράγοντες είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.
Σε ερώτηση σχετικά με τη νέα πολιτική που υιοθετεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε «πως μπορεί τώρα να μην βρισκόμαστε στην «ίδια σελίδα«, πιστεύω όμως πως η κατάσταση θα γίνει πιο ξεκάθαρη το επόμενο διάστημα».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και έχει μια πολύ ξεκάθαρη, όπως είπε, πολιτική στο ζήτημα του μεταναστευτικού που βασίζεται σε αρχές και αξίες.
«Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να τεθεί το ζήτημα με έναν υπεύθυνο τρόπο και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές στις οποίες αυτό βασίζεται. Κατανοώ ότι μερικές φορές οι κυβερνήσεις έχουν διαφορετικές απόψεις και μερικές κυβερνήσεις απευθύνονται και στο εκλογικό τους κοινό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως διαμορφώνει τη γραμμή που τα κράτη μέλη ακολουθούν. Μέχρι τώρα τα πηγαίνουμε καλά» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας πάντως πως η κατάσταση δεν μπορεί ακόμα να χαρακτηριστεί τέλεια.
Όπως τόνισε, υπάρχουν ακόμα προβλήματα με τον μηχανισμό της μετεγκατάστασης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει όλοι να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη.

Πηγή: http://www.altsantiri.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.