ΕΕ: Προειδοποιεί για κλιμάκωση της έντασης μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, αποκάλυψε ότι η ίδια και οι Υπουργοί Εξωτερικών των Κρατών Μελών της ΕΕ είχαν προειδοποιήσει ως προς την έντονη αντίθεσή τους, τον Αμερικανό ομόλογό τους Ρεξ Τίλερσον για την απόφαση Τραμπ να ανακοινώσει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, στη συνάντηση που είχαν μαζί του την περασμένη Τρίτη.
Σε έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες, η Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την έντονη ανησυχία της ΕΕ για την απόφαση Τραμπ, η οποία όπως είπε η ίδια ενδέχεται να οδηγήσει σε μια κατάσταση πολύ χειρότερη από τη σημερινή για τη Μέση Ανατολή.
“Η ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, έχει μια πολύ ανησυχητική δυναμική επίπτωση. Πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη συνάφεια και η ανακοίνωση έχει τη δυναμική να μας στείλει πίσω, σε ακόμα πιο σκοτεινές εποχές από αυτές που ήδη ζούμε”, είπε ο Ύπατη Εκπρόσωπος.
“Η ΕΕ έχει μια ξεκάθαρη και ενωμένη θέση, θεωρούμε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση για την διαμάχη Ισραήλ και Παλαιστίνης βασίζεται στα δύο κράτη, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο, του κράτους του Ισραήλ και του κράτους της Παλαιστίνης”, τόνισε.
“Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να σέβονται τη διεθνή συναίνεση στο θέμα της Ιερουσαλήμ, ώσπου το τελικό καθεστώς της Ιερής Πόλης επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων. Πιστεύουμε ότι αυτή η δύσκολη στιγμή καθιστά αναγκαία μια ακόμα πιο μεγάλη δέσμευση για την ειρήνη”, επεσήμανε.
“Η πλέον επείγουσα δράση αυτή τη στιγμή είναι να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης επί του εδάφους”, είπε, καλώντας τον Τραμπ να αναλογιστεί τις εξελίξεις και προειδοποιώντας ότι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί τώρα είναι να υπάρξει κλιμάκωση. “Ότι συμβαίνει στην Ιερουσαλήμ επηρεάζει όλη την περιοχή και όλο τον κόσμο”.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος θα συναντηθεί αύριο με τον Υπουργό Εξωτερικών Σαφάντι της Ιορδανίας, ενώ μίλησε ήδη με τον Μ.Αμπάς χθες τηλεφωνικά και υποσχέθηκε να βοηθήσει περεταίρω στην επίλυση της κρίσης και να διευκολύνει τον απευθείας διάλογο σε ένα διευρυμένο φόρουμ, με συμμετέχοντες όπως η Αίγυπρος και η Νορβηγία.

Πηγή: Real.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.