Με βέτο στο Brexit απειλεί το Δουβλίνο

Τη στιγμή που το Λονδίνο φαίνεται να βρίσκεται κοντά σε μια πρώτη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit, τόσο στο οικονομικό ζήτημα, όσο και το θέμα των μεταναστών, σε αγκάθι των διαπραγματεύσεων εξελίσσεται η σκληρή στάση της κυβέρνηση του Δουβλίνου στο θέμα των συνόρων με την Βόρεια Ιρλανδία.
Το θέμα ανέκυψε πρόσφατα με τον πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ και συνεχίζεται με καθημερινές παρεμβάσεις του υπουργού Εξωτερικών και του ιρλανδού επιτρόπου στις Βρυξέλλες. Απειλούν να θέσουν βέτο σε όποια συμφωνία δεν θα συμπεριλαμβάνει τη συνοριακή σχέση με τη Βόρεια Ιρλανδία, την οποία απαιτούν, να παραμείνει στην Ενιαία Αγορά και την Τελωνιακή Ένωση. «Πάνω από το πτώμα μας θα περάσει κάτι τέτοιo» προειδοποιεί η Ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ. Θέση που στηρίζει και η κυβέρνηση του Λονδίνου.
Δεν αποκλείεται ακόμα και προκήρυξη νέων εκλογών
Το ζήτημα δεν είναι ιδεολογικό, όπως εκ πρώτης όψεως φαίνεται, αλλά πρωτίστως οικονομικό. Το 50% των εξαγωγών της Ιρλανδίας, ύψους 67 δισ. στερλινών ετησίως κατευθύνονται προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Από το λιμάνι του Κορκ, στο βόρειο άκρο της χώρας φεύγουν όλες οι εξαγωγές της Ιρλανδίας προς το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και την ηπειρωτική Ευρώπη. Με σκληρό Brexit, η ιρλανδική οικονομία θα καταρρεύσει. Επομένως, σε ένα τόσο ζωτικό για τη χώρα ζήτημα, η όξυνση των σχέσεων με τη Βρετανία δεν εξυπηρετεί κανέναν.
Ωστόσο όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η σκληρή στάση της μειοψηφικής κυβέρνησης του Δουβλίνου υπαγορεύεται και από εσωτερικές πολιτικές συγκυρίες. Εδώ και μια εβδομάδα συγκλονίζεται από πολιτικό σκάνδαλο στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Φράνσις Φιτζέραλντ. Κατηγορείται ότι απέκρυψε σκάνδαλο διαφθοράς στα υψηλά κλιμάκια της αστυνομίας το 2006. Ο πρωθυπουργός Βαράντκαρ, εξακολουθεί να την στηρίζει, παρά την πρόταση μομφής που έθεσε εναντίον της, την Παρασκευή, το δεύτερο κόμμα Φίνα Γκέιλ, το οποίο παρεμπιπτόντως στηρίζει την κυβέρνηση. Αν δεν βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση, την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση ενδέχεται να παραιτηθεί και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.