Στήθος με στήθος αποσχιστές και ενωτικοί στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στην Καταλονία

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας μπορεί να μην καταφέρουν να διατηρήσουν απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο καταλανικό κοινοβούλιο στις περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου μήνα, δείχνει δημοσκόπηση, καθώς τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ενότητας της Ισπανίας προβλέπεται να αυξήσουν το μερίδιο των ψήφων τους.
Ενδεχόμενη αποτυχία να κερδίσουν την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο θα ήταν πλήγμα για τους Καταλανούς αυτονομιστές και αποσχιστές, οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου ντε φάκτο δημοψήφισμα για την απόφαση της Μαδρίτης τον περασμένο μήνα να επιβάλει την διακυβέρνηση της περιφέρειας απ’ ευθείας από την κεντρική κυβέρνηση.
Μετά τη χειρότερη πολιτική κρίση της Ισπανίας εδώ και δεκαετίες, η καθαίρεση της αποσχιστικής καταλανικής κυβέρνησης τον Οκτώβριο έχει περιορίσει προς το παρόν τις εντάσεις, αν και μια νίκη του στρατοπέδου της ανεξαρτησίας τον Δεκέμβριο θα βύθιζε και πάλι στην αβεβαιότητα την ανατολική ισπανική περιφέρεια.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας προβλέπεται να κερδίσουν 46% των ψήφων, ελαφρώς κάτω από το 47,7% που είχαν κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές το 2015.
Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ενότητας της Ισπανίας προβλέπεται να κερδίσουν επίσης 46%, σημειώνοντας άνοδο από το 40% που είχαν στις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metroscopia.
Σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, τα κόμματα της ανεξαρτησίας θα κερδίσουν 67 έδρες, μία λιγότερη από την απόλυτη πλειοψηφία που χρειάζονται για να ελέγχουν το καταλανικό κοινοβούλιο.
Οι ενωτικές δυνάμεις δεν θα είχαν ούτε αυτές την πλειοψηφία στο εν λόγω σενάριο, αν και η δημοσκόπηση δείχνει πως πολλοί ψηφοφόροι, γύρω στο 23%, παραμένουν αναποφάσιστοι.
Το ενωτικό κεντρώο κόμμα Ciudadanos φαίνεται να σταθεροποιεί τη θέση του ως η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη δύναμη με 25,3% των ψήφων, κερδίζοντας δυνάμεις από την καταλανική πτέρυγα του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, που πέφτει στο 5,8% και χάνει πέντε από τις 11 έδρες της.
Η συμμετοχή στις εκλογές, για τις οποίες ο καθαιρεθείς τοπικός πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι θα είναι οι πιο σημαντικές στην ιστορία της περιφέρειας, προβλέπεται ότι θα φθάσει σε ποσοστό ρεκόρ 80%.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.