ΔΝΤ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΑ μεγαλύτερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη

Στο https://www.protothema.gr διαβάσαμε:

Ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο αντιμετωπίζει έναν από τους ψηλότερους δείκτες στα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) στην Ευρώπη ενώ τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και ο δημόσιος διατηρούν μεγάλα χρέη, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του οποίου ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την Κύπρο, στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του.

Πρόκειται για τις διμερείς διαβουλεύσεις που έχει το ΔΝΤ με τα κράτη μέλη μια φορά το χρόνο, στο πλαίσιο των οποίων αντιπροσωπεία του επισκέπτεται τις χώρες μέλη για επιτόπια επόπτευση.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ταμείο, συνοψίζονται οι απόψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου όπου επισημαίνεται ότι τα μέλη χαιρέτισαν την ισχυρή ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας μετά την κρίση η οποία επέφερε μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα ενώ μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας.

Παρά τις μεταρρυθμίσεις, τα «κόκκινα» δάνεια είναι υψηλά

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο χαιρέτισε τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση βασικών τρωτών σημείων στον τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου της επίλυσης μιας μεγάλης συστημικής κυβερνητικής τράπεζας (Συνεργατική Τράπεζα). Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου παρατήρησαν, ωστόσο, ότι το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος παραμένουν μεγάλα, ενώ το ποσοστό των ΜΕΔ παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη.

Επίσης, ενθαρρύνουν τις κυπριακές αρχές να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων και να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

Το ΔΝΤ τόνισε τη σημασία ανάληψης περαιτέρω μέτρων τα οποία θα διευκολύνουν τη μείωση των ΜΕΔ σε διαρκή βάση.

Ζήτησαν τη σταθερή εφαρμογή του τροποποιημένου νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, την αφερεγγυότητα, την πώληση δανείων και τις εγγυήσεις, το οποίο θα ενισχυθεί επίσης με την ενίσχυση του δικαστικού συστήματος και την αφαίρεση των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με τους τίτλους ιδιοκτησίας.(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.