Η περιουσία τους ως αντάλλαγμα για την ελευθερία τους

Το Ριάντ φαίνεται να βρήκε τον τρόπο να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι προσφέρουν στους συλληφθέντες γαλαζοαίματους μια συμφωνία: Να πληρώσουν μέχρι και το 70% του πλούτου τους για να μείνουν ελεύθεροι!
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τους συλληφθέντες για την ανανέωση των εξαντλημένων κρατικών αποθεμάτων, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.
Οι συλληφθέντες συμπεριλαμβάνουν τον πρίγκιπα Al-Waleed bin Talal, τον επιχειρηματία Waleed al-Ibrahim, τον ιδρυτή του Κέντρου Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων της Μέσης Ανατολής, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του δορυφορικού τηλεοπτικού καναλιού Al Arabiya και του Bakr bin Laden, προέδρου της κατασκευαστικής εταιρείας Saudi Binladin.
Οι δισεκατομμυριούχοι κρατούνται στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο Ριάντ.
«Κάνουν διακανονισμούς με τους περισσότερους από αυτούς στο Ritz», ανέφερε η πηγή των FT. «Ρίξτε τα μετρητά και θα πάτε σπίτι».
Την περασμένη εβδομάδα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι συλλήψεις Σαουδαράβων γαλαζοαίματων, υπουργών και επιχειρηματιών θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δήμευση μετρητών και άλλων περιουσιακών στοιχείων αξίας τουλάχιστον 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Σαουδική Αραβία έχει αντιμετωπίσει σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα από την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου. Το ποσό ανήλθε σε 79 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Για να μειώσει το έλλειμμα, το Ριάντ προσπάθησε να εφαρμόσει φορολογικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων περικοπών δαπανών, αύξησης των φόρων, πωλήσεων ομολόγων και μελλοντικής δημόσιας προσφοράς μέρους του πετρελαϊκού μονοπωλίου του βασιλείου της Saudi Aramco.
Ειδικοί έχουν πει ότι η τελευταία εκκαθάριση της διαφθοράς στη Σαουδική Αραβία είναι για τον Πρίγκιπα Mohammed bin Salman εδραίωση της εξουσίας πριν πάρει το θρόνο. Άλλοι το βλέπουν ως μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Σαουδικής Αραβίας. Ο διάδοχος πρίγκιπας εξήγησε τις συλλήψεις ως μέρος της αποφασιστικότητάς του να εξαλείψει τη διαφθορά, προϋπόθεση για μια πιο ανοικτή οικονομία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.