G20 ΣΤΗ ΣΚΙΑ της Κριμαίας

Στο https://www.efsyn.gr διαβάσαμε:

putin-trump.jpg Βλαντιμίρ Πούτιν- Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ AP Photos 30.11.2018, 06:00 | Ετικέτες:  Αργεντινή, G20, σύνοδος κορυφής, Ντόναλντ Τραμπ, Βλαντίμιρ Πούτιν, Σαουδική Αραβία, Ουκρανία Συντάκτης:  Μαργαρίτα Βεργολιά

Επειτα από πολλά διπλωματικά ζιγκ ζαγκ, υπό τη βαριά σκιά των νέων αποκαλύψεων για τις διασυνδέσεις του πρώην δικηγόρου του με τους Ρώσους και ενώ το Κίεβο κλιμάκωνε τις πολεμικές κορόνες -με τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο να αξιώνει έως και ναυτική «ασπίδα» του ΝΑΤΟ στην Αζοφική Θάλασσα- ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε χθες την ακύρωση των πολυαναμενόμενων συνομιλιών του με τον Ρώσο ομόλογό του, Πούτιν, αύριο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στο Μπουένος Αϊρες.

Το έκανε, δε, μέσω Twitter, λίγες ώρες αφότου το Κρεμλίνο -επικαλούμενο την Ουάσινγκτον- είχε επιβεβαιώσει τη συνάντηση. Ως αιτία, επικαλέστηκε το γεγονός ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη απελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία και τα 24 μέλη των πληρωμάτων τους, μετά το θερμό επεισόδιο της Κυριακής στο Στενό του Κερτς, στην Αζοφική Θάλασσα.

«Προσβλέπω σε μία ουσιώδη σύνοδο ξανά, αμέσως μόλις η κατάσταση επιλυθεί!», κατέληξε σιβυλλικά ο Τραμπ.

Προσώρας, τα χθεσινά μηνύματα από τη Μόσχα δείχνουν ότι η στιγμή αυτή μάλλον θα αργήσει…

Κι άλλοι πύραυλοι

Δικαστήριο της Συμφερόπολης στην Κριμαία έθεσε ήδη τους 24 συλληφθέντες υπό κράτηση έως τις 25 Ιανουαρίου εν αναμονή δίκης και -σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν στο πρακτορείο AFP δύο δικηγόροι τους- μεταφέρθηκαν χθες σε φυλακή στη Μόσχα. Στο μεσοδιάστημα, η Ρωσία ανέπτυξε νέα συστοιχία πυραύλων S-400 στην Κριμαία.

Ενώ επικαλούμενος τις κακές καιρικές συνθήκες στο Στενό του Κερτς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διέψευσε τις χθεσινές καταγγελίες του Ουκρανού υπουργού Υποδομών, Βλοντίμιρ Ομελιάν, περί de facto ρωσικού «μπλόκου» στη ναυσιπλοΐα από και προς την Αζοφική Θάλασσα και τα εκεί ουκρανικά λιμάνια (Μαριούπολη, Μπερντιάνσκ).

Πριν καν πάντως καταγραφούν αυτές οι εξελίξεις, ο Πέτρο Ποροσένκο -που επέβαλε ήδη στρατιωτικό νόμο σε 10 ουκρανικές περιφέρειες και χθες προανήγγειλε περιορισμούς στους Ρώσους πολίτες στην Ουκρανία, με πρώτη την απαγόρευση χερσαίας πρόσβασης στην Κριμαία- κατήγγειλε σε χθεσινή συνέντευξή του στη γερμανική Bild ότι ο Πούτιν θέλει να καταλάβει όλη την Ουκρανία. Εξ ου και ζήτησε γην και ύδωρ από τη σύμμαχο Δύση.

Γερμανικό «άδειασμα»

Κατ’ αρχάς, κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ «να μεταφέρουν πλοία στην Αζοφική Θάλασσα» για την προστασία της Ουκρανίας, παρά το ότι η χώρα του δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά και το ότι η ουκρανο-ρωσική συμφωνία του 2003 για τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Κερτς σαφώς προϋποθέτει την έγκριση και των δύο πλευρών για τη διέλευση πολεμικών πλοίων τρίτων χωρών.

Περνώντας, δε, στο… παρασύνθημα της επιβολής περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ο Ποροσένκο αξίωσε και την ακύρωση από πλευράς της Γερμανίας της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου NordStream 2 με τη Μόσχα.

Το μεν ΝΑΤΟ αρκέστηκε στην επισήμανση ότι έχει ήδη «αυξήσει σημαντικά την παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τους Ρώσους, το 2014».

Η δε Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση σε αυτές τις διενέξεις», ότι «δεν επιβάλλουμε κυρώσεις μόνο για χάρη των κυρώσεων» και ότι τα σχέδια για τον NordStream 2 θα παραμείνουν ως έχουν.

Για να χρυσώσει πάντως το χάπι στο Κίεβο, διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία «θα παραμείνει σημαντική χώρα τράνζιτ» και ότι θα συζητήσει διεξοδικά τη νέα κλιμάκωση της έντασης με τον Ρώσο πρόεδρο στο περιθώριο των G-20, επιρρίπτοντάς του μάλιστα όλη την ευθύνη.

Πρόθυμος μεσολαβητής

Ετοιμος να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δήλωσε χθες, εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Για το θέμα παρέπεμψε και στις συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο των G-20 με τους προέδρους Ρωσίας και ΗΠΑ (αν και ο Λευκός Οίκος υποβίβασε χθες σε άτυπη τη συνάντηση με τον Τραμπ).

Και… επιμελώς άφησε ασχολίαστες τις χθεσινές απειλές του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, ναυάρχου Ιγκορ Βοροτσένκο, ότι «σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ, συγκεκριμένα με την παράγραφο 19, θα επιδιώξουμε να ζητήσουμε από την Τουρκία να κλείσει τον Βόσπορο [στη Μόσχα] για να μάθουν οι Ρώσοι πώς είναι να παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο».

Έντυπη έκδοση ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΑΤΟ και Μέρκελ βάζουν πάγο στο Κίεβο Πολεμικές ιαχές και διπλωματικά παιχνίδια(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.