Συντάκτης:
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνεχίζει να μονοπωλεί την ιταλική πολιτική επικαιρότητα. Από τη μια, ελπίζει ότι η παράταξή του θα καταφέρει να κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Από την άλλη, πρέπει να αντιμετωπίσει νέες περιπέτειες με την ιταλική Δικαιοσύνη. «Θα κερδίσουμε τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και η κυβέρνησή μας θα έχει είκοσι υπουργούς, οκτώ πολιτικούς και οκτώ εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών», δήλωσε από τη Σικελία.
Εξήγησε, μάλιστα, ότι από τους οκτώ «επαγγελματίες πολιτικούς» υπουργούς του, τρεις θα πρέπει να ανήκουν στο κόμμα του, τη Φόρτσα Ιτάλια, τρεις στη Λέγκα του Βορρά και δύο στο ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας.
O Σίλβιο προβάλλει και πάλι, λοιπόν, το άκρως δυναμικό προφίλ του. Ο νέος εκλογικός νόμος, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γκάλοπ, μπορεί να επιτρέψει στη συντηρητική παράταξη να κερδίσει σχεδόν όλες τις εκλογικές περιφέρειες στον πλούσιο και βιομηχανικά ισχυρό ιταλικό Βορρά. Σε ό,τι αφορά, δε, τις άμεσες εξελίξεις, την Κυριακή οι Σικελοί καλούνται να ψηφίσουν για την ανανέωση του Περιφερειακού Συμβουλίου τους.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις λένε ότι ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς Νέλο Μουσουμέτσι διατηρεί προβάδισμα, με ισχυρότερο ανταγωνιστή τον υποψήφιο περιφερειάρχη των Πέντε Αστέρων, Τζανκάρλο Καντσελέρι.
Οσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν πιθανότατα τον Μάρτιο του 2018, κανονικά ο «μίστερ Τιβί» δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, λόγω της οριστικής καταδίκης του για φορολογική απάτη.
Αλλά ο ίδιος ελπίζει ότι μέχρι τις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο προσέφυγε, θα έχει άρει την απαγόρευση αυτή.
Οπως και να ’χει, ο ζάπλουτος Ιταλός πολιτικός έχει αποφασίσει να τυπώσει με έμφαση το όνομά του στο ψηφοδέλτιο της Κεντροδεξιάς, διότι θεωρεί ότι είναι μια κίνηση που βοηθά στο να κερδηθούν οι αναποφάσιστοι.
Η όλη στρατηγική είναι σαφής: κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Ματέο Ρέντσι -μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο- ο Μπερλουσκόνι έμοιαζε να εγκαταλείπει το προσκήνιο.
Αφησε τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό να φθαρεί και να υιοθετήσει πολλές φορές θέσεις που θύμιζαν πρόγραμμα νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, όπως στην περίπτωση του νόμου που διευκολύνει τους εργοδότες να απολύουν τους εργαζομένους.
Τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές (και πολλοί δυσαρεστημένοι αριστεροί εγκατέλειψαν τον Ρέντσι), ο Σίλβιο επιστρέφει και καλεί σε συμπόρευση και ενότητα όλους τους συντηρητικούς, αλλά και μετριοπαθείς ψηφοφόρους.
Και στη νέα αυτή πολιτική σταυροφορία, για λιγότερους φόρους και περισσότερη ευημερία, είναι σαφές ότι τα τρία τηλεοπτικά κανάλια του Ιταλού επιχειρηματία και πολιτικού θα παίξουν και πάλι ιδιαίτερα υποστηρικτικό ρόλο.
Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες δυσκολίες. Για παράδειγμα, οι πάγιες διαφορές ανάμεσα στη Φόρτσα Ιτάλια, τη Λέγκα και τα Αδέλφια της Ιταλίας σε βασικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Μπορεί, όμως, να συμφωνηθεί ένα είδος ανακωχής, τουλάχιστον για το διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας, δίνοντας έμφαση σε άλλες προγραμματικές εξαγγελίες, όπως η κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και του ιταλικού «ΕΝΦΙΑ» για το πρώτο ιδιόκτητο σπίτι.
Θα πρέπει, επίσης, να εξακριβώσουμε τι θα συμβεί με την Εισαγγελία της Φλωρεντίας, η οποία ξεκίνησε και πάλι έρευνα σε βάρος του Σίλβιο, ως πιθανού εντολοδότη για τις μαφιόζικες βομβιστικές επιθέσεις σε μεγάλες ιταλικές πόλεις τo 1992 και το 1993.
Επιθέσεις που στόχευαν στο να αναγκαστεί το ιταλικό κράτος να διαπραγματευτεί με τη μαφία.
Οι εισαγγελείς βασίζονται σε ηχογραφημένες συνομιλίες του μαφιόζου Τζουζέπε Γκραβιάνο, που φέρεται «να φωτογραφίζουν» τον Μπερλουσκόνι ως εντολοδότη, την περίοδο κατά την οποία ετοιμαζόταν να πρωτοκατεβεί στην πολιτική αρένα.
Ο ίδιος, όμως, διαψεύδει κάθε ανάμειξη και προσθέτει ότι οι προηγούμενες δύο έρευνες δεν οδήγησαν σε ουσιαστικά αποτελέσματα.
Οπως και να είναι, μέχρι τις εκλογές της άνοιξης δεν πρόκειται να γίνει καμία δίκη. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο Μπερλουσκόνι ξέρει να παίζει τον ρόλο του κατατρεγμένου καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό.