Τροπολογίες για χήρες και προσωρινές συντάξεις

Συντάκτης: Τζώρτζης Ρούσσος
Σε συνέχεια των συζητήσεων για την τρίτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση, έχοντας την έγκριση των δανειστών, προχωρά σε ευμενείς για τους ασφαλισμένους τροποποιήσεις του νόμου Κατρούγκαλου…
Με τα νέα δεδομένα απομακρύνεται το ενδεχόμενο φτωχοποίησης των γυναικών που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, ενώ ταυτόχρονα οι προσωρινές συντάξεις που θα χορηγεί ο ΕΦΚΑ θα ανέρχονται στο 80% της οριστικής (αντί του 50% του Μ.Ο. μηνιαίων αποδοχών που ο αιτών είχε κατά τους 12 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης).
Οσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας έρχεται να αποκαταστήσει μια τεράστια αδικία που καταδίκαζε σε φτώχεια όσους ελάμβαναν τη συγκεκριμένη σύνταξη (ο συντάξιμος μισθός σε πολλές περιπτώσεις θα ήταν κάτω και από τα 150 ευρώ).
Οταν θα τεθεί σε ισχύ το νέο θεσμικό πλαίσιο, το ελάχιστο ποσό σύνταξης που θα δικαιούται κάποιος ως σύνταξη θανάτου (σε περίπτωση ασφάλισης του θανόντος για 20 χρόνια) θα ανέρχεται σε 384 ευρώ.
Επίσης, 384 ευρώ κατ’ ελάχιστον θα δικαιούνται και τα τέκνα, εφόσον ο θανών έχει συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης:
● Mέχρι και 15 έτη: 360,00 ευρώ
● Για 16 έτη ασφάλισης: 364,80 ευρώ
● Για 17 έτη ασφάλισης: 369,60 ευρώ
● Για 18 έτη ασφάλισης: 374,40 ευρώ
● Για 19 έτη ασφάλισης: 379,20 ευρώ
● Για 20 και άνω έτη ασφάλισης του θανόντος: 384,00 ευρώ
Το κατώτατο όριο σύνταξης λόγω θανάτου χορηγείται αυτοτελώς στον επιζώντα και διαζευγμένο σύζυγο και στα δικαιοδόχα τέκνα.
● Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.
● Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ, ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων.
● Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.
Ψηφιακό μπόνους
Η δεύτερη τροπολογία προβλέπει τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης μόνο όμως σε όσους καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης.
Με την τροπολογία αυτή, το ποσό της προσωρινής σύνταξης αυξάνεται σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα ώστε να μην απέχει σημαντικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης και αφορά όσους θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον ΕΦΚΑ, για λόγους επιτάχυνσης της σχετικής διαδικασίας.

http://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.